weblog

‘Taxus, giftig met mooie kanten’

De Taxus Baccata is giftig. En niet zo’n beetje ook. De rode bessen zijn zo giftig dat er zelfs af en toe vee aan doodgaat dat ervan gegeten heeft. De Nederlandse naam is dan ook niet voor niets ‘venijnboom’.

De plant heeft echter ook zeker een mooie kant. Van de twijgjes kan namelijk een kankermedicijn gemaakt worden. De gesnoeide twijgjes worden gebruikt voor de productie van paclitaxel, een middel voor chemotherapie bij de behandeling van kankerpatiënten.

Nu begrijp ik ook waarom je het snoeiafval van jouw taxushaag gratis op kunt laten halen. Snoeiafval van de taxus is geld waard, blijkbaar. Veel geld, blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Den Haag van afgelopen maart. In deze rechtszaak was in geschil of de winst op taxustwijgen van circa € 1 miljoen per jaar onder de vrijstelling van het bosbedrijf zou vallen of niet.

Korte bomen in een rij zijn een bos

Volgens de rechtbank valt de verkoopwinst van het snoeisel van de taxus toch echt onder de bosbouwvrijstelling. Dit ondanks het feit dat de venijnbomen kort worden gehouden. Ook bij korte bomen kan sprake zijn van een bos in de zin van de vrijstelling voor het bosbedrijf. In het berechte geval ging het om een besloten vennootschap (bv) die in 2012 en 2013 gemiddeld € 1 miljoen winst maakt met de verkoop van snoeisel van venijnbomen (taxus) voor de farmaceutische industrie.

‘Ik overweeg mijn beukenhagen te vervangen door taxushagen’

Een venijnboom kan wel 12 meter hoog kan worden. Maar de bomen in de onderneming van de bv worden niet hoger dan 80 tot 90 centimeter. Dit is wel net zo praktisch voor het oogsten van het snoeisel. Maar is er dan sprake van een bos? Een aantal heel erg korte boompjes in een rij op een perceel grond? Mijn gevoel zegt van niet, maar de fiscale rechter vindt van wel.

Het maakt niet uit dat de bomen kort worden gehouden. Volgens de rechtbank wordt ook aan de instandhoudingseis voldaan. Als er een boompje doodging, werd er een nieuwe aangeplant.

Lui zweet

Het blijkt maar weer eens dat de vrijstelling voor het bosbedrijf heel erg ruim is. Mooi meegenomen voor deze tuinder. En wat mijzelf betreft: ik overweeg om mijn beukenhagen maar te gaan vervangen door taxushagen. Dan levert het snoeien misschien wel wat meer op dan het huidige luie zweet. Wel de paarden op afstand houden!

Of registreer je om te kunnen reageren.