weblog

‘Plastic rond groente en fruit is schijnprobleem’

Plastic verpakkingen van groente en fruit zijn geen probleem, want ze komen niet op straat terecht.

Ze zijn goed bezig in Groot-Brittannië. Grote supermarkten en voedselverpakkers hebben een pact gesloten om per 2025 onnodig plastic niet meer te gebruiken. De Britten hadden vorige maand al een verbod uitgevaardigd op plastic wattenstaafjes en rietjes. Nu zijn de zakjes rond onder meer groente en fruit aan de beurt.

Volgt Nederland? Of hebben bedrijven en overheid in Nederland al veel eerder zulke afspraken gemaakt en blijken die weinig zoden aan de dijk te zetten? Dat laatste zegt Robbert van Duin van Recycling Netwerk. Goede voornemens werken eventjes, maar alleen wetten en regels zetten het bedrijfsleven aan om écht in actie te komen. Zoals ze nu in Groot-Brittannië wel wat móéten vinden op de 8,5 miljard (!) rietjes, die de Britten tot nu toe jaarlijks gebruikten.

Wat is onnodig plastic?

De hamvraag daarbij is: wat is onnodig plastic? Als het gaat om groente en fruit wordt vaak geschermd met hoe nodig dat plastic is voor betere houdbaarheid. Alsof een paprika in plastic niet uiteindelijk ook gewoon verrot als je deze te lang laat liggen.

Plastic is hygiënisch

Gewichtiger argument is wellicht dat we er als sector voor moeten zorgen dat we het supermarktklanten zo makkelijk mogelijk maken om genoeg groente en fruit mee te grissen. Gedoe met zelf spruitjes in een zakje doen en afwegen is dan al een hindernis. Een zakje meepakken gaat sneller. Bovendien voorkomt plastic handlingschade en is het hygiënischer dan het ouderwetse gegraai.

Spruiten dan maar los in het schap? We moeten het consumenten ook niet te lastig maken. Zij eten al te weinig groente. - Foto: Ton van der Scheer
Spruiten dan maar los in het schap? We moeten het consumenten ook niet te lastig maken. Zij eten al te weinig groente. - Foto: Ton van der Scheer

Plastic is pas schadelijk in milieu

Het allerbelangrijkste argument is om niet te rigoureus de agf-verpakkingen aan te pakken. Plastic wordt pas een probleem als het als afval in het milieu terecht komt. Dat gebeurt vast en zeker met de rietjes van de fastfoodketens en ook met die vermaledijde PET-flesjes zonder statiegeld. Maar dat gebeurt níet met de verpakkingen van groenten en fruit.

Het zakje rond paprika’s gaat er thuis pas af. Daar in de keuken is het gemakkelijk om het plastic zakje netjes in je eigen afvalbak te doen. Wel weer een hindernis is het voor velen om thuis een aparte bak of zak te reserveren voor alléén plastic, dat we dan vervolgens netjes in de daarvoor bestemde containers op de milieu-eilanden moeten werpen. Laat de knappe verpakkingskoppen dáár maar eens wat moois op verzinnen.

Geef uw mening

Of registreer je om te kunnen reageren.