‘Overal zonnepanelen’

Er is dringend gemeente-overstijgend beleid nodig voor zonnevelden, want nu ontstaat een lappendeken.

Twee weken geleden spoelden we hier bijna weg na urenlange hoosbuien. Gelukkig woon ik achter de Hondsrug en die hield veel buien tegen, maar aan de westkant was behoorlijk wat schade. Toen ik daar in de buurt rondkeek, rukten heel wat boeren uit met greppelfrees en spade om de bietenplantjes weer boven water te halen.

‘Snelle jongens maken boeren de kop gek’

Financieel gewin door zonnevelden

Toch zijn de afgelopen weken heel erg zonnig geweest. Ik heb al jaren zonnepanelen op mijn dak en het lijkt een topmaand te worden. Met zulk weer wil iedereen wel panelen. De belangrijkste reden dat er overal zonnevelden ontstaan, is echter niet de weersverwachting, maar de subsidieverwachting. Niet Buienradar.nl, maar Subsidieradar.nl. Snelle jongens maken boeren de kop gek om akkerland in te zetten voor zonne-energie. Zelf strijken ze een aanzienlijk deel van de buit op. Het zijn van die knapen die vorig jaar in bitcoins zaten, het jaar daarvoor een re-integratiebureau runden, en nu de wereld gaan redden met zonne-energie.

Artikel gaat verder onder de foto.

Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

Snelle geld

Het resultaat is er naar, de plannen buitelen over elkaar heen. Er wordt lukraak grond gekocht of gecontracteerd, met als enige afweging of het financieel gewin oplevert. Ik heb het hier al eerder gezegd, er is coördinerend beleid nodig op dit terrein. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat veel landbouwgrond onttrokken wordt voor het snelle geld, om te voorkomen dat er een lappendeken van zonnevelden ontstaat, en om te voorkomen dat de netbeheerders de opgewekte stroom niet aankunnen.

‘Traag beleid zorgde ervoor dat niet overal kassen kwamen’

Nationaal ruimtelijk ordeningsbeleid

Vroeger, toen alles beter was, maar niet heus, hadden we nationaal ruimtelijk ordeningsbeleid. Dat was traag en defensief en zorgde ervoor dat goed nagedacht werd voordat grote ruimtelijke ingrepen plaatsvonden. Die traagheid had zeker nadelen, maar het voordeel was dat die ingrepen enigszins samenhangend waren. Het zorgde ervoor dat niet overal bedrijventerreinen aangelegd werden, dat niet overal in het land kassencomplexen ontstonden, en dat er ruimte overbleef voor de landbouw.

‘Lokale partijen hebben geen enkele boodschap aan vraagstukken die het dorpsplein overstijgen’

Gemeenten

Dat beleid bestaat niet meer. Het is weggedaan aan de provincies en vooral aan de gemeenten en die beconcurreren elkaar of hebben geen enkel benul van ruimtelijk beleid. De politiek wordt in veel gemeenten inmiddels gedomineerd door lokale partijen, en die hebben geen enkele boodschap aan vraagstukken die het dorpsplein overstijgen. Het resultaat is zoals gezegd een lappendeken van zonnevelden, althans als alle plannen doorgaan.

Groene clubs waarschuwen

De liberalisering en decentralisatie van de afgelopen jaren heeft ons veel goeds gebracht, maar ook dit soort vervelende gevolgen. Ik heb niet zoveel op met groene clubs, maar dat zijn wel de enigen die voor deze ontwikkelingen waarschuwen. Dezelfde clubs die voor groene energie zijn. Dan moet je in Den Haag en op het gemeentehuis toch even heel goed na gaan denken.

Of registreer je om te kunnen reageren.