Olie, gas en stroom duurder in explosieve week

Rogier Bekke en Sjors de Bruijn
De dreigtweets van president Trump hebben de daling van de olieprijs bruusk een halt toegeroepen. Ook gas en stroom werden duurder.

Na een aantal weken van prijsdalingen leek er een langere dalende trend te zijn ontstaan in de koers van de olieprijs. Maar de gifgasaanval in Syrië en het daaropvolgende verbale wapengekletter tussen de in Syrië actieve landen heeft deze trend ruw verstoord. Bijna al deze landen zijn ook olieproducent. De spierballenberichten in de media hebben al die landen in elk geval door de stijging van de olieprijs geen windeieren gelegd.

De olievoorraad in Amerika is deze week weer gestegen, dit had een mooie consolidatie kunnen opleveren van de dalende trend van de olierkoers, maar deze berichtgeving was ondergeschikt aan de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Gas

Ook de prijzen voor daggas zijn deze week weer gestegen. Deze ontwikkeling is te wijten aan onderhoudswerkzaamheden aan Noorse gasinstallaties, een grote vraag naar gas voor het vullen van gasbergingen en een extra vraag naar gas voor het opwekken van elektriciteit. De langetermijncontracten zijn wat opgelopen door de stijging van de olie- en kolenprijzen.

De gasbergingen worden vanaf heden weer gevuld en dat is nodig ook, omdat deze nog maar voor een kleine 10% vol zijn. Hiermee rekening houdend, kunnen we ervan uit gaan dat de prijs voor daggas op korte termijn niet heel veel zal dalen.

Elektriciteit

Het opwekken van elektra uit nieuwe bronnen zoals windmolens en zonnepanelen laat het de laatste tijd afweten. Mede hierdoor zijn de APX-prijzen ook gestegen. De langetermijncontracten vertoonden ook een lichte stijging. De oorzaak hiervoor kunnen we vinden in het licht oplopen van de CO2-emissierechten en de stijging van de kolen- en gasprijs.

De prijzen van steenkolen gingen niet alleen omhoog doordat andere brandstoffen een stijging vertoonden, maar ook werd de stijging aangejaagd als gevolg van een cycloon in Australië. De aanvoer van kolen werd zodoende verstoord. De toch al toenemende vraag vanuit India kon door de logistieke problemen niet worden bijgehouden en zo ontstond krapte aan de aanbodzijde.

Of registreer je om te kunnen reageren.