weblog

‘Familiebank oké, maar wees niet te hebberig’

Je ziet het veel: ouders die hun kinderen geld lenen voor de aankoop van een huis. Mits goed gebruikt, is dit een constructie die voor beide partijen gunstig is.

Veel ouders lenen geld aan hun kinderen voor de aanschaf van een woning. Dat is fijn voor de kinderen en prettig voor de ouders die zo hun kinderen op gang kunnen helpen. Een bijkomend voordeel is dat de ouders ook nog eens een hogere rente kunnen ontvangen dan een spaarrekening bij de bank oplevert.

Dat vervolgens in veel gevallen – een deel van – de ontvangen rente door de ouders terug geschonken wordt, is een optie maar dit mag zeker niet van tevoren overeengekomen worden.

‘Familiebankconstructie’ in de boerenpraktijk

Ook in de land- en tuinbouw wordt door ouders met wat geld over volop van deze ‘familiebankconstructie’ gebruikgemaakt. Dat is een prima zaak, volstrekt legaal en voordelig voor ouder en kind. Maar wees niet te hebberig. Hou de voorwaarden zakelijk.

Een te hoge rente wordt door de fiscus en de belastingrechter niet geaccepteerd. Dat blijkt ook maar weer eens uit een recente uitspraak van rechtbank Den Haag van 4 september 2018.

Er kan binnen familieverband een mooi belastingvoordeel behaald worden

Vader leende in dit geval zijn zoon geld voor de aankoop van een eigen huis. De rente die in rekening werd gebracht, bedroeg maar liefst 9%. Extreem hoog volgens de Haagse rechter. Het betrof een annuïteitenlening van 15 jaar, zonder dat er een zekerheid tegenover stond.

Wie het onderste uit de kan wil hebben ...

De rechtbank oordeelde dat de lening verstrekt was vanwege de familierelatie en dat de rente onzakelijk was. Hypothecaire leningen met dezelfde rentevastperiode hadden in 2015 een rente van circa 3%. Aangezien voor de lening geen zekerheid was verstrekt, is het door de inspecteur gehanteerde percentage van 4,5 daarom redelijk.

Ook bij een lagere rente blijft deze constructie voordelig voor zowel ouders als kind

De hypotheekrenteaftrek voor de zoon (en zijn vriendin) werd verminderd van € 24.365 naar € 12.183. De helft van de renteaftrek werd dus toegestaan. Ik vind het een redelijke uitkomst. Als je bij een bank onder vergelijkbare voorwaarden een lening af kunt sluiten voor 3% dan is het volstrekt onzakelijk om een 2 keer zo hoog rentepercentage te hanteren. Het belastingvoordeel van de zoon door de hoge hypotheekrenteaftrek wordt door deze uitspraak met de helft verminderd. Maar ook bij een lagere – zakelijke – rente blijft deze constructie voordelig voor zowel ouders als kind.

Bij juist gebruik is de ‘familiebankconstructie’ prima

Mijn advies voor al die kinderen die een huis willen kopen, is dan ook om eens lief naar vader en moeder te kijken. Als zij de financiële ruimte hebben, kan er binnen familieverband een mooi belastingvoordeel behaald worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.