weblog

‘Rechts Nederland likt de vingers erbij af’

LTO Glaskracht is alvast positief. Niet over het hogere BTW-tarief, maar wel over de rest van het regeerakkoord.

Ja, dat hogere lage BTW-tarief. Dat vindt natuurlijk niemand een goed idee. En al zeker niet voor al die gezonde producten uit de tuinbouw, waarvoor juist een nog láger of zelfs een nul-tarief was bepleit.

Maar al die ondernemer- en werkgevervriendelijke zaken die de rest van het op dinsdag 10 oktober gepresenteerde regeerakkoord kleuren, die moeten ergens van bekostigd worden. LTO Glaskracht Nederland heeft al laten weten dat de aangekondigde Klimaatwet en andere vergroeningsmaatregelen helemaal passen in de nog maar pas gelanceerde ambities van de glastuinbouw. “De glastuinbouwsector wil samen met de coalitiepartijen de ambitie realiseren om in 2040 klimaatneutraal te zijn”, schrijft LTO Glaskracht.

Personeel als risico

Rechts Nederland likt bij dit derde kabinet Rutte de vingers af, is de algemene teneur. Links Nederland staat mokkend aan de kant. De milieuparagraaf gaat ze niet ver genoeg en de sociale paragraaf gaat helemaal de verkeerde kant op.

Dat vinden de tuinders dus níét. LTO Glaskracht Nederland beoordeelt de passages over werk en arbeid ‘overwegend als positief’. “De coalitiepartijen onderkennen dat aan het in dienst hebben van personeel risico’s en kosten kleven. Het kabinet gaat de veelheid aan regelingen die hieraan bijdragen onder de loep nemen en bezien waar aanpassingen nodig zijn. Het regeerakkoord onderkent dat er voor tijdelijk werk behoefte is aan tijdelijke contracten.

Tuinders zien Klimaatwet zitten

En dan die milieuparagraaf. Alles wat Rutte III bij elkaar heeft gezet om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen is zeker niet onuitdagend. Toch zien de glastuinders het helemaal zitten.

De aankondiging van de regering om de werking van de SDE+ regeling te verbreden naar CO2-reductie en de inzet van extra budget is positief voor de glastuinbouw. En verder ziet LTO Glaskracht Nederland het voornemen van een nieuw energie- en klimaatakkoord en een Klimaatwet ook als een positieve ontwikkeling voor de Nederlandse glastuinders.

CDA-minister voor landbouw

Nu nog kijken of er ook die veel bepleite minister van Landbouw gaat komen. Om dat werken aan die gezamenlijke ambities ziet Glaskracht-voorzitter Sjaak van der Tak natuurlijk liefst een partijgenoot van het CDA. Gezien de inhoud van het akkoord kan dat ook bijna niet missen.

Of registreer je om te kunnen reageren.