weblog

Lidl geeft AH en Jumbo het nakijken in Duurzame 100

Lidl introduceert sla geteeld op water in haar groenteschap. Aanhangend nieuwtje bij de bekendmaking van de top van de Duurzame 100 editie 2016.

"Daar komt geen bestrijdingsmiddel meer aan te pas. Beter kan het niet", aldus manager duurzaamheid bij Lidl Marlijn Simons-Somhorst vandaag in Trouw, bij gelegenheid van haar hoge plaats in de Duurzame 100. Zij komt daarin met stip nieuw binnen op plaats 16.

Simons laat zich in het interview met Trouw kritisch uit over de rol van ngo's. "Het gaat niet werken als Greenpeace rigoureus tien middelen voor de hele sector wil verbieden terwijl sommige van die middelen voor de teelt van groente nu nog onmisbaar zijn. Wij werken met onze leveranciers dus aan een eigen plan."

Ook twee boeren in groene lijst

Lidl haalt met deze notering in de achtste editie van deze groene ranglijst een succesje dat Albert Heijn en Jumbo het nakijken geeft. Van deze en andere supers geen spoor tussen de 100 hemelbestormers, politici, wetenschappers, ondernemers, natuurbeschermers (nummer 1 Willem Ferwerda) en mediapersoonlijkheden. En boeren en tuinders.

De enige boer die al langer op deze lijst is te vinden - Jaap Korteweg, beter bekend als de Vegetarische Slager – is dit jaar gestegen van plek 49 naar 4. Met de bouw van zijn eigen fabriek wordt zijn ambitie in één klap een stuk concreter.

Nieuw in de lijst op plaats 28 is ZLTO-voorzitter en boer Hans Huijbers. Dat daar ineens een voorman van wat ik maar even de grote boze boerenwereld zal noemen op deze lijst staat, mag gerust een doorbraak heten.

En de eerste tuinder

Maar dan nog een doorbraak: jawel, er staat zowaar ook een tuinder in de lijst. Nieuw binnengekomen op 39: Marc van Rijsselberghe, teler van zilte groenten op Texel. Gerommel in de marge? Op www.saltfarmtexel.com is te zien dat dat zoute akkertje deel uitmaakt van een wereldwijd netwerk.

Maar oké, laten we wel wezen: het is nog steeds geen échte, authentieke, erkende, door de gehele sector serieus genomen productietuinder. Daarop is nog altijd het wachten. Wie weet zich nou toch eens met zijn of haar op en top duurzame handel en wandel én met voldoende profileringsdrang en –talent voldoende in de kijker te spelen van de jury en van de redactie en lezers van Trouw? Kruip uit uw schuld, sta op en toon u aan de wereld!

Of registreer je om te kunnen reageren.