weblog

5 reacties

Risico

Ondernemen is risico nemen. Als je daar niet tegen kunt moet je er niet aan beginnen en in loondienst gaan.

Hoe kan ik als tuinbouwondernemer echter het risico nemen dat ergens door onduidelijke oorzaken mensen ziek worden en helaas overlijden en vervolgens in de media door allerlei mensen die vermoedelijk hun eigen straatje schoonvegen van alles roepen en ik daardoor geen product meer verkoop?

Als broccoliteler lijkt het erop dat ik deze ronde geluk heb. Voorlopig is niet echt duidelijk of er voordeel of nadeel voor mij is. Sommige handel is binnengetikt omdat versneld uit Spaans product wordt gestapt, andere handel wordt gemist omdat ook Nederland niet vertrouwd wordt. Je zal echter maar komkommer-, tomaat-, sla- of paprikateler zijn. Je doet gewoon wat je al jaren doet en boem, door onduidelijkheid en roddelpraat staat je bedrijf ineens op de helling. Dit risico mag  volgens mij niet een probleem van enkel de primaire sector zijn, maar moet door de hele keten worden gedragen.

Een pleister helpt niet tegen een slagaderlijke bloeding, dus die GMO-papiermolen lijkt mij bij voorbaat al zinloos. Een oorverdovende stilte van greenports en topteam geeft weinig hoop op een spoedige echte oplossing. Waar zijn nu al die supermarktketens en multinationals (die in de tuinbouw actief zijn) die zich zo graag laten voorstaan op hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze wel niet ondernemen? Nu heb je kans om niet alleen met woorden maar ook met daden te laten zien dat jullie het echt menen en niet slechts marketing aan het bedrijven zijn. Steun de getroffen tuinders want het is een ramp.

Voor de toekomst stel ik voor om een convenant Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de tuinbouwketen op te stellen waarin we komen tot een eerlijker verdeling van de kosten en risico in de keten in plaats van deze zoveel als maar mogelijk is af te wentelen op de primaire sector zoals nu het geval is. Daar hebben we nu echter niets aan. Een moreel appel om snel met een noodverband deze bloeding te stelpen is al wat mij rest.

Laten we overigens vooral niet vergeten dat de zwaarst getroffenen van deze bacterie de mensen zijn die doodziek vechten voor hun leven en met name diegenen die deze strijd hebben verloren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Rabo bedankt. Wie volgt.

 • no-profile-image

  De pizang Venlo

  Toen ik klein was (10 jaar) kwam er in het nieuws dat er iets misgegaan was met diepvries groente van iglo, spinazie en bami waren besmet geraakt met chemisch spul uit een koelinstallatie of zo. Precieze details weet ik niet meer maar wat me wel is bij gebleven is dat er iemand dood is gegaan en we een tijd lang geen spul uit het vriesvak van de kruidenier pakten. Dit was uitgebreidt in het nieuws en had toch wel enige impact op me, toen ik op me zelf ging wonen en inmiddels veel ouder was en moest koken koos ik altijd iets anders dan spinazie of bami uit de vriezer. Liever vers of van de chinees. Welnu, 2thepoint, nu medio 2011 zal een generatie mensen steeds de komkommer, vooral de komkommer identificeren met een enge bacterie die voor dood en verderft zorgt. Wordt er gesproken over ehec dan heeft iedereen direct de komkommer in mind, het produkt waarme ik normaliter elke dag mijn kost verdien, maar nu even niet ! Het imago schade van de komkommer zal minimaal 5 jaar gaan duren en de prijsvorming zal bij halvering van europees areaal nog steeds niet kostendekkend zijn is mijn vermoeden. Het is van andere orde dan de wasserbombe, chernobyl, nitraat in sla, vertimec in komkommers of gif in spaanse druiven. Het is van een andere orde en helaas is het einde nog niet in zicht, daarbij bevalt mij de stilte van sommige bobo's helemaal niet !Het is nu tijd voor steun en duidelijkheid in de breedste zin van het woord, vooral van europese overheden. via GMO gaat het niet werken. Ik kan me alleen maar aansluiten bij de woorden van Peter Verschuren.

 • no-profile-image

  Agrado, marketing en strategie

  Triple P is wat mij meteen te binnen schiet als reactie op Peter Verschuren zijn insteek. People, planet en profit in evenwicht brengen. Eerlijk zaken doen waarin producent ook verdient en zijn meerwaarde ziet vertaald in klinkende munt. Milieuvriendelijk waarin de aarde wordt gespaard en niet verder wordt verziekt en profit om winstgevendheid en continuiteit te garanderen.

  Het uitknijpen van producenten in zeker niet duurzaam ondernemen en dwingt ze in de richting van het opzoeken van de randjes waardoor soms zaken verkeerd gaan en imagoschade wordt geleden.

  De markt is ziek en vraagt om een geneesheer. En nee, ik geloof niet zo in het greenport verhaal als zijnde de verlossing uit het lijden. Niet voor de Nederlandse producent in elk geval.

  Ondernemen is inderdaad risico nemen en daar ontbreekt het nogal aan in de sector. Te veel angshazen en klagers helpen niet om de situatie te keren. Ook wijzen naar de Rabo is niet de oplossing.
  Mijn oplossing heb ik elders op deze site geponeerd.

 • no-profile-image

  andré rotteveel

  Niemand durft zo maar coca cola ergens van te beschuldigen want je hebt direct een dure advocaat op bezoek. In die zin is de tuinbouw een veel te makkelijk slachtoffer.
  Als er zo iets ontstaat moeten we niet grinniken dat het om spaanse komkommers lijkt te gaan maar direct juridische actie nemen namens alle producenten.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  @ Agrado

  Er is nu behoefte aan liquiditeit, dus de tegemoetkoming van de Rabo snijdt direct hout. Als alle toeleveranciers nu ook eens wat deden al was het maar de betalingstermijnen opschroeven naar een jaar. En de overheid kan wellicht de energiebelasting eens even lekker opschorten (met terugwerkende kracht), ik noem maar wat. Natuurlijk moeten we ook plannen maken voor de lange termijn, maar die moeten we dan wel zien te halen. Dan nog denk ik als iemand begint te roepen, kun je nog zo'n goed imago/contact/tracebility hebben, maar je product laat men direct liggen. Geen reden om dan maar niet met (delen van) je plan aan de slag te gaan, dat is toch broodnodig.

  Overigens wordt ik middels nieuwsbrieven van PT, Greenery en (Z)LTO wel continu van de stand van zaken op de hoogte gehouden. In tegenstelling tot wat men in Duitsland doet is deze berichtgeving zeer feitelijk.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.