2 reacties

Niets gevonden

De Ehec-bacterie is niet afkomstig van Nederlandse groenten, toont inmiddels onderzoek van het Productschap Tuinbouw aan.

Dat blijkt na diverse tests op komkommers, sla, tomaten en paprika's bij groothandel en tuinders. De Duitsers stelden eerder dat de besmettingbron vermoedelijk oppervlaktewater of dierlijke mest is. Omdat bij de teelt van Nederlandse komkommers - op de biologische na - doorgaans mest noch oppervlaktewater wordt gebruikt, achtte de autoriteiten het waarschijnlijk dat de komkommers uit Spanje komen.

Het is te hopen dat het ooit boven water komt waar de besmetting vandaan komt. Dat blijkt nog niet mee te vallen. Het is een lastige bacterie om te achterhalen en daarbij circuleren er vele stammen. De Spaanse komkommers lijken nu toch niet verantwoordelijk te zijn geweest voor de Ehec-besmetting, meldden de Duitse autoriteiten na een week van onderzoek. 'De bron blijft ongeïdentificeerd', zoals het officieel heet. Want de tests op twee Spaanse komkommers hebben aangetoond dat zij inderdaad waren besmet met Ehec, maar niet met het soort waar mensen ziek van zijn geworden.

Vorige week maandag raadde het Duitse ministerie van Volksgezondheid nog aan geen komkommers, sla, tomaten en paprika te eten, waarop de verkoop van komkommers vrijwel direct instortte. De paprikaprijs halveerde de dag erna. De verkoop van deze groenten is ook in Nederland drastisch afgenomen. Tuinders en handel konden weinig anders doen dan radeloos hun oogst of voorraad dumpen.

Het is terecht dat een overheid waarschuwt als de volksgezondheid in het geding is. Hoewel het nog lastig is om conclusies te trekken, toont de hele gang van zaken wel aan in wat voor hyperige samenleving we leven. Er worden mensen ziek en een hele sector wordt vrijwel direct lam gelegd. Gevolg is een schadepost die niet te overzien is. De grote vraag wordt, hoe je als sector kunt wapenen tegen dit soort situaties.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Rob v.d. Ende

    DMV laser kunnen we elke vrucht van een holland beeldmerk voorzien. Het is even een investering maar een situatie als deze kost ons veel meer. Hier moet eens goed over worden nagedacht en het een en ander goed beproeven of het goed werkt.

  • no-profile-image

    zuidwest tuinder

    weer een voorbeeld hoe een overheid het voedselproducenten het produceren bijna onmogelijk maakt,past dit niet in het plaatje van de wereldwijde voedselcrisis,die op deze manier weer verder verslechterd?

Of registreer je om te kunnen reageren.