Home

Achtergrond laatste update:17 aug 2020

‘Volop ‘winter’ met een vleugje Nederlands product’

Ondanks het slechte weer in Spanje zien de meeste vruchtgroenten er heel behoorlijk uit. Hollands product is nog zeldzaam.

Natuurlijk is er niet echt sprake van winterse weersomstandigheden in Nederland. Maar nemen we een kijkje in de handelskanalen dan is het volop winter en komen we hoofdzakelijk importproduct tegen. Ondanks het slechte weer in Spanje zien de meeste producten zoals aubergines, komkommers, tomaten en paprika er heel behoorlijk uit.

Paprika soms rot

De paprika’s die we veel tegenkomen in de ‘stoplicht-verpakking’ zijn kwalitatief goed. Het uitstalleven is desondanks niet heel erg lang. Het is belangrijk de voorraden klein te houden omdat er gemakkelijk rotte vruchten in voorkomen.

Tomaten uit Marokko

Tomaten komen in de winter tegenwoordig niet alleen uit Spanje. De laatste jaren zien we in het handelskanaal ook product uit Marokko. Over de kwaliteit van tomaten uit deze regio hebben we niets te klagen. Komkommers en aubergines hebben overwegend de oorsprong Spanje en de kwaliteit van deze producten is vrij goed.

Belichte tomaten en komkommers

Het vleugje Nederlands product dat we treffen bestaat hoofdzakelijk uit tomaten uit de belichte teelt en de kwaliteit is prima. Hetzelfde geldt ook voor de komkommers. Deze zien we mondjesmaat in het handelskanaal en de bedrijven ’klagen’ hoofdzakelijk over de wat lichtere kleur van de komkommer. In deze donkere periode van het jaar komen we deze lichtere kleur jaarlijks wederom tegen.

Vast omschakelmoment

Het is wel jammer dat we in de supermarkt de Nederlandse komkommer praktisch niet tegenkomen. De retail kent zijn vaste omschakelmoment naar het Nederlands product en wijkt daar voor komkommers nog niet van af.

Of registreer je om te kunnen reageren.