Doorgaan naar artikel

Weinig beweging in de energiemarkt

Ondanks brandende olietankers zit er toch per saldo weinig beweging in de prijzen voor olie en andere energie.

De prijs van daggas heeft nog geen prikkels van de markt ontvangen die de koers in beweging te brengen, waardoor het niveau nog altijd laag is. Het vullen van de gasbergingen gaat niet snel maar loopt wel door en inmiddels zijn de Nederlandse bergingen voor ruim 70% gevuld met goedkoop daggas. Uit de markt komen ook berichten dat de transporten van LNG naar Europa afnemen, omdat de prijs dermate laag is dat het voordeliger is om door te varen naar Azië. De prijs van LNG in Azië is dit jaar flink gedaald naar wellicht een historisch laag niveau.

De lange termijncontracten voor gas vertonen deze week een horizontale lijn in de grafiek, in lijn met de oliekoers. Gezien de lage vraag naar gas en de ruim voldoende beschikbaarheid van LNG zou de prijs voor de lange termijncontracten verder onder druk moeten staan. De reden dat dit niet het geval is zou volgens analisten komen door een licht beperkte aanvoer vanuit Noorwegen en Rusland. Een reden voor die aanvoerbeperking is nog niet duidelijk.

Elektriciteit

De elektriciteitsmarkt is voor de korte en lange termijn vrij constant, met hier en daar een kleine wijziging vanwege wisselend weer. De verwachting is dat deze prijs voor de lange termijn niet zal stijgen vanwege de lage grondstof prijzen. De gas- en kolenmarkt is dusdanig laag geprijsd dat het aannemelijk is dat de neerwaartse druk groot is.

De korte termijncontracten liepen een risico. Deze werden veroorzaakt door software problematiek van handelsplatform Epex Spot, dat vorige week kampte met een technisch probleem wat ertoe leidde dat de Europese marktkoppeling werd opgeheven. Hierdoor werden de handelaren teruggeworpen op de oude manier van in- en verkopen van elektriciteit, waar apart geboden diende te worden op transportcapaciteit en levering. Dit leken vele ontwend te zijn en resulteerde in lage prijzen.

Olie

Van dag tot dag zijn er behoorlijke koersbewegingen waar te nemen in de prijs van olie, maar per saldo lijkt de koers hoofdzakelijk horizontaal te bewegen. Een voorbeeld hiervan is het nieuws over de aanval op olietankers in de Golf van Oman. Hierna is de prijs van olie voor circa anderhalve dag gestegen om vervolgens weer even zeer te dalen.

1 van de 2 beschadigde olietankers. - Foto: AFP/ANP

1 van de 2 beschadigde olietankers. – Foto: AFP/ANP

Het grote wachten is nu op de uitslag van de OPEC-vergadering, waarbij ook Rusland aanschuift, over de productiebeperkende maatregelen. In de wandelgangen wordt druk gespeculeerd en het lijkt erop dat de productiebeperking doorgezet zal worden tot het einde van dit jaar. Over de omvang van beperken wordt niet gesproken dus een waarde kan er nog niet aan gegeven worden, dit geeft ruimte voor de producenten om de productie op te voeren.

Ondanks dat zo goed als alle olieproducenten in de wereld de productie beperken, blijft in Amerika de voorraad verder oplopen en overtreft het regelmatig de door analisten voorspelde hoeveelheden. Ook afgelopen week was dit het geval waardoor de neerwaartse druk op de koers toenam.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Sjors de Bruijn

Energieanalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin