Home

Achtergrond

Slechte Europese handelscijfers groente en fruit

De Europese export in groente en fruit kende in 2018 een buitengewoon handelstekort met derde landen.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese koepel Freshfel met een lagere export en hogere import. De export van groente en fruit daalde met bijna 24% (volume) ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde. De exportwaarde daalde 8%. Oorzaak is de appelmarkt die in 2018 nog kampte met lage voorraden door de vorstschade in 2017. De export van appels daalde 47%. Export van peren daalde 15%.

Ook de handel tussen EU-landen onderling daalde 5% ten opzichte van het gemiddelde over 5 jaar. In waarde daalde de handel 11%. Nederland heeft 25% van die Europese interne handel in handen en staat daarmee tweede na Spanje (35%). Duitsland is de grootse afzetmarkt voor Europese handel (24%). Frankrijk volgt met 13% en Verenigd Koninkrijk met 9%.

De handelstekorten voor de EU-landen opgeteld werden groter door een opnieuw stijgende import met 16% ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde. In waarde gemeten is Zuid-Afrika de belangrijkste leverancier (11%), gevolgd door Marokko (10%) en Costa Rica (9%).

Of registreer je om te kunnen reageren.