Home

Achtergrond

Meer import- en minder exporthandel met landen buiten EU

De EU importeerde vorig jaar 6% meer groente en fruit uit niet-EU-landen, terwijl de export naar deze groep juist daalde met 9%, schrijft Fepex op grond van Europese statistieken.

De EU importeerde 12,5 miljoen ton fruit (+6%) en 2,1 miljoen ton groente (+10%) met een waarde van respectievelijk € 12,6 miljard (+8%) en € 2,6 miljard (+10%). Banaan, citrus, ananas en avocado zijn de voornaamste importfruitproducten. Bij groenten is tomaat met 525 miljoen kilo het voornaamste importproduct (+9%), gevolgd door aardappel (+20%), ui en knoflook (+11%).

De export van de EU naar landen buiten de EU daalde zowel bij groente als bij fruit. Van fruit werd 3,5 miljoen ton geëxporteerd (-7%). De export van appels en peren daalde met 10% naar 1,8 miljoen ton. Aardappel (-11%), ui en knoflook (-6%) zijn de voornaamste export‘groenten’ met een totaal van 3 miljoen ton (-11%).

EU-export licht gestegen in waarde

In waarde steeg de EU-export naar niet-EU-landen wel licht. De totale exportwaarde van groente en fruit bedroeg € 4,9 miljard, 1% meer dan in 2015. De exportwaarde van fruit bleef gelijk (bijna 2,9 miljard), die van groente groeide met 3% naar ruim € 2 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.