Home

Achtergrond

Aandeel Syngenta stijgt door overnamebod

De koers van het aandeel Syngenta is gestegen tot meer dan 400 Zwitserse frank, het hoogste niveau sinds 5 augustus vorig jaar. Dat lijkt weinig indrukwekkend, maar beursjaar 2015 werd nog ingegaan met een koers van 320 frank.

Sindsdien is de producent van gewasbescherming en zaden op de beurs een speelbal geweest van overnameperikelen.

Monsanto-bod lag hoger

Wees Syngenta eerder een bod van Monsanto af, nu schaart het bedrijf zich achter een bod van ChemChina. De Chinezen betalen 473,3 frank in cash en keren een speciaal dividend uit van 5 frank per aandeel. Er zit dus ruimte aan de bovenkant, zeker als een biedingsstrijd uitbarst. Het oorspronkelijke bod van Monsanto lag hoger. Aandeelhouders zullen het management het vuur aan de schenen leggen.

Sentiment in Brazilië slaat om

De Braziliaanse vleesreuzen JBS en Brasil Foods hebben op de beurs terrein goed gemaakt. De aandelen schoten omhoog vanwege hogere grondstofprijzen. Brazilië draait goeddeels op de export van grondstoffen en dus gloort er hoop voor de kwakkelende Braziliaanse economie. Beleggers vroegen zich misschien ook af of de enorme dalingen wel realistisch waren.

Het aandeel JBS stond in september 2015 nog boven 16 real om te dalen tot amper 8 real vorige week. De bank Credit Suisse noemt het aandeel van 's werelds grootste producent van rundvlees 'te goedkoop om te negeren'. De Braziliaanse economie blijft ondertussen wel kwetsbaar en een groot corruptieschandaal breidt nog verder uit.

K+S en Yara in lastige positie

Ondertussen blijven de aandelen van kunstmestbedrijven onder vuur liggen. In de markt voor stikstofkunstmest wordt verwacht dat China een duidelijk lagere prijs zal afdwingen dan vorig jaar terwijl Mosaic bekendmaakte de fosfaatproductie 10 procent terug te schroeven met. Analisten buitelden over de aandelen van K+S en Yara heen, meestal met een lager koersdoel tot gevolg.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van Syngenta en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Lees ook: Overname Syngenta kan boer en tuinder raken

Of registreer je om te kunnen reageren.