Home

Achtergrond laatste update:10 apr 2015

Olieprijs loopt iets op, diesel blijft even duur

De olieprijs liep deze week op naar ruim $58 per vat (159 liter) Brentolie.

Dat is 3 dollar meer dan vorige week. Deze oplopende koers is het gevolg van politieke spanningen in het Midden-Oosten. Deze week sloot Iran een overeenkomst met de permanente leden van de VN Veiligheidsraad (VS, China, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk). De deal gaat over het nucleaire programma van Iran. Inzet van Iran is opheffen van het embargo op de export van Iraanse olie. Aanvankelijk daalde de olieprijs om deze week weer op te lopen. Tot dat de details van de overeenkomst volledig zijn uitgewerkt, is de verwachting dat de olieprijs de komende tijd zich tussen de 50 en 60 dollar per vat Brentolie zal blijven. De onrust in Jemen en elders in het Midden-Oosten blijft de prijs van brandstof eveneens beïnvloeden en opstuwen.

Deze week maakte Saudi-Arabië bekend zijn olieproductie vorige maand opgevoerd te hebben tot een nieuw recordniveau. De grootste olieproducent van het Midden-Oosten ziet de vraag naar olie aantrekken en verwacht dat de prijs op korte termijn weer gaat stijgen.

Saudi-Arabië produceerde in maart 10,3 miljoen vaten olie per dag, meldde het ANP woensdag. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van 2002. De vorige piek werd met 10,2 miljoen vaten per dag bereikt in augustus 2013. De komende tijd verwacht het land zo'n 10 miljoen vaten per dag te blijven oppompen.

Saudi-Arabië was vorig jaar de drijvende kracht achter het besluit van oliekartel OPEC om de productie niet te verlagen, ondanks de enorme daling van de olieprijs. De Arabieren probeerden daarmee de sterke groei van de olieproductie in de Verenigde Staten te remmen. Olieproducenten hebben daar hogere prijzen nodig om rendabel te blijven dan hun concurrenten in het Midden-Oosten.

Farmers4All noteert deze week een dieselprijs van €0,94 en gelijk aan vorige week.

Deze week stond ook in het teken van de voorgenomen overname van het Britse gasbedrijf BG Group door het Nederlands-Britse olie- en gasconcern Shell. De bedrijven maakten woensdag bekend dat Shell een overnamebod heeft uitgebracht op de Britse gasproducent BG Group van circa 47 miljard pond (€64,3 miljard).

De gas- en stroomprijzen zijn nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van vorige week.

Of registreer je om te kunnen reageren.