Home

Achtergrond laatste update:31 jan 2014

Stroomprijs kan niet verder zakken, olie- en gasprijs dalen

Komende tijd wordt warmer weer en veel wind verwacht. De temperaturen in Europa blijven hoger dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar.

De komende drie weken blijft de temperatuur zelfs 2 tot 5 graden boven het langlopend gemiddelde. Hierdoor is er minder vraag naar gas en zijn de gasprijzen op korte termijn lager. Wel wordt veel wind en regen verwacht, waardoor zowel de windmolens als de waterkrachtcentrales veel energie produceren. Hierdoor zijn de elektriciteitsprijzen relatief laag.

De gasprijzen op lange termijn zijn afgelopen week verder gedaald. De gasprijs voor het kalenderblok 2015 is nu €26,00 per MWh. Ondanks de daling die afgelopen week plaatsvond, blijft de prijs voor het kalenderblok 2015 op een hoger niveau dan in 2013 sprake van was, meldden marktanalisten van Nuon deze week. De prijs voor 2015 was toen €25,30 per MWh. Op korte termijn zijn de gasprijzen ook gedaald. Handelsbeurs TTF noteerde deze week de gasprijs €25,83 per MWh voor 2014. Vorige week was dit €26,16 per MWh. Dit komt door de relatief hoge temperaturen waardoor de vraag naar gas minder is dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar. De gasprijs op de dagmarkt schommelt rond €26,50 per MWh. De gasreserves voor Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zitten momenteel op een hoger niveau dan vorig jaar. Hierdoor is de kans op een gastekort in de komende maanden klein.

De elektriciteitsprijs voor het kalenderblok 2015 is nu €43,93 per MWh. Marktanalisten verwachten dat de prijs van de CO2-rechten dit jaar kan stijgen naar €7,50. De kolenprijs heeft nu het niveau van de gemiddelde kostprijs bereikt, waardoor deze niet meer veel verder kan dalen. Dit heeft als gevolg dat de elektriciteitsprijs ook weinig ruimte meer heeft om te dalen. Het is daarom mogelijk dat de bodem van de elektriciteitsprijs bereikt is voor de komende jaren.

De olieprijs is afgelopen week sterk gedaald naar 107,39 dollar per vat (159 liter). De belangrijkste reden voor de daling van de olieprijs is de verwachting dat de olieproductie in Libië in 2014 weer sterk toeneemt. In de laatste maanden van 2013 was de olieproductie in Libië nog beperkt. Door het extreem koude weer in de VS is er op dit moment veel vraag naar olie.

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van 1,10 euro per liter bij een afname van 4.500 liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.