Doorgaan naar artikel

Energiemarkten niet te temmen

Woensdag 9 maart laat de Tweede Kamer zich door experts uit de energiesector informeren. Dinsdag 8 maart ging de tuinbouw langs bij de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Economische Zaken en Klimaat (EZK). De energiemarkten zijn voorlopig echter niet te temmen.

Een spotprijs voor gas die gisteren met 70% steeg naar € 3,35. Het is tegelijk verbijsterend en niet verrassend. Als de verhoudingen tussen het Westen en Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne nog verder onder spanning komen en de gaskraan helemaal dicht gaat, wat voor recordprijzen staan ons dan nog te wachten?

Het voorste maandcontract voor april 2022 stond dinsdagochtend 8 maart op de Nederlandse TTF nog altijd op € 2,95 voor een kuub gas. Halverwege de middag daalde de prijs naar een nog altijd torenhoog bedrag van € 1,95 per kuub. Gas voor levering in 2025 kost nu 37 cent, waar dat afgelopen najaar en in januari nog 22 à 25 cent was. Met dergelijke heftige bewegingen is het voor energieleveranciers te riskant om klikprijzen voor in- en verkoop van gas aan te bieden.

Gasprijs bevriezen

Tegelijk gaan in de politiek steeds meer stemmen op om de prijzen te bevriezen op een voor de economie nog aanvaardbaar niveau. Bevriezing van de prijs zorgt er ook voor dat de Russische oorlogskas niet wordt gevuld. Italië gaat de Europese Commissie voorstellen om een maximumprijs in te stellen voor de aankoop van Russisch gas. Ligt de prijs daarboven, dan zouden Europese bedrijven geen zaken meer mogen doen met Rusland. Dat zegt minister Roberto Cingolani van ecologische transitie in een interview in de krant Corriere della Sera.

Gas uit Qatar, Algerije en Azerbeidzjan

Italië is een van de Europese landen die het meest afhankelijk is van Russisch gas. Circa 40% van al het gas in Italië komt uit Rusland. Het land stuurde al afvaardigingen naar Qatar en eerder naar Algerije om afspraken te maken voor levering. Ook met Azerbeidzjan is contact gelegd.

Gronings gas, steenkool en kernenergie

In Nederland worden de geesten rijp gemaakt om de gaswinning in Groningen weer op te voeren. Daar is nu zelfs een meerderheid voor te vinden in die provincie zelf, peilde het Dagblad van het Noorden. {{ https://dvhn.nl/binnenland/Enqu%C3%AAte-Groningers-willen-gaskraan-openen-om-Poetin-te-dwarsbomen-27518334.html }} Andere landen kijken naar het weer opvoeren van het gebruik van steenkool en het voorlopig toch maar niet sluiten van kerncentrales. Dit alles om de druk toch nog enigszins van de markten te krijgen.

Datzelfde geldt voor de politieke en diplomatieke druk die op olieproducerende landen wordt uitgeoefend om de productie te vergroten. De olieprijs stijgt niet zo snel als die van gas, maar ook hier worden records gebroken, zoals te merken is aan de brandstofprijzen bij tankstations.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin