teeltgeluid

‘Veel warmte uit houtketel kunnen benutten’

Bij de Tuindershoek in IJsselmuiden is 7 december gele paprika geplant, van zaaidatum 25 oktober.

Een week later volgde de planting van de rode paprika’s, in een nieuwbouwkas die vorig jaar zorgde voor een verdubbeling van het bedrijf, van 7 naar 14 hectare. Bij geel is, als opvolger van de eerder geteelde Florate, gekozen voor het nieuwe ras E20B.0426. Met name vanwege zijn eigenschap om in het najaar grovere vruchten te blijven geven. “De verwachting was wel dat dit ras vrij moeilijk generatief te krijgen zou zijn. Maar dat valt nu mee. Hij staat generatief genoeg.” Er wordt geteeld in een V-systeem op drie stengels.

Bloei in vierde oksel toelaten

In week 3 zit er bloei in het derde oksel. Die bloei zal eind die week of aan het begin van de daarop volgende week verwijderd worden. In het vierde oksel wordt het eerste vruchtje toegelaten. Paul Kaashoek: “Als het weer mee zit, zou een oksel eerder ook wel kunnen, maar er is geen garantie dat dit goed gaat. Daarom gaan we eigenlijk altijd voor het vierde oksel. En als het heel erg tegenzit, zou het zelfs een keertje het vijfde mogen worden.”

Schermgebruik

Er is gestart op een temperatuur van 20 graden Celsius vlak. Later is de temperatuur verder uit elkaar getrokken, naar 21 graden in de nacht en 22 graden overdag. “Nu we langzaam richting zetting aan het werken zijn, zal dat 17,5 en 21 graden gaan worden.”

Iedereen doet nu voorzichtig met stoken, wij net zo goed

Boven het gewas ligt een dubbel scherm, met 2 heldere doeken. “We streven ernaar dat ze elke dag even helemaal open gaan, zeker nu we richting zetting gaan. Dan de buizen maar een beetje begrenzen, om er niet al te veel gas in te stoppen.” Rond deze tijd gebeurt de schermregeling nog vooral handmatig.Totdat de luchtramen weer wat meer opengaan, wordt zuivere CO2 gedoseerd, tot 800 of 900 ppm.

Houtketel benut

De hoge energieprijzen hebben hun effect op de teeltstrategie. “Iedereen doet nu voorzichtig met stoken, wij net zo goed.” Een voordeel is wel dat de nieuwste tuin aangesloten is op de biomassa-houtketel van een clusterproject. “Zeker in december hebben we daar gebruik van gemaakt. Omdat er de nodige komkommerbedrijven in dit energiecluster zitten, die nu pas weer vol komen te staan, was er voor ons ruimte genoeg om warmte uit de houtketel te kunnen krijgen.”

Beperkte waterbehoefte

Na het verzadigen van de mat bij de start, is ingeteerd tot 65 of 70%. “Daar blijven we op zitten. Meestal krijgen de planten elke dag een beurtje water. Maar bij van die dagen met minder dan 100 Joules instraling, kun je gerust een keer een beurtje overslaan.” Er wordt 2,5 EC aan voeding meegedruppeld, wat in de mat resulteert in een EC richting 4 mS/cm.

Inzet biologie

Na 5 rondjes spuiten met Vertimec en aanvullende middelen, om schoon te starten, wordt in week 3 de eerste biologie uitgezet. “We beginnen met zakjes cucumeris. Twee weken later volgt dan de montdorensis.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.