teeltgeluid

’Tomatengewas staat er goed op’

“Door het donkere weer in de eerste weken van juli hebben we minder zonlicht dan vorig jaar gehad, waardoor het gewas wel iets dunner is geworden”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant).

Toch staat het gewas van Sunstream er goed op. “De plant heeft goed gedragen en de belasting is hoog geweest. Half juli hingen er nog best wel veel trossen, 8 stuks, maar we zijn al aan het inlopen naar 7 trossen. Begin augustus verwachten we op 6 trossen te zitten.”

De kwaliteit van de tomaten is goed. “Af en toe zit er in een tros wel een ‘missertje’ tussen, die we eruit moeten knippen. Door de korte hittegolf begin juni, waarbij het een paar dagen boven de 30 graden was, hebben we problemen met de zetting gehad. Dat de temperatuur toen een paar nachten niet onder de 20 graden kwam, is funest geweest. Om een goede zetting en trossen te hebben, is een nachttemperatuur onder de 20 graden nodig”, laat de tomatenteler weten.

Plantkoppen weer groen

Over de hele tuin heeft hij een beetje galmijten gevonden. Door een rondje met Oberon te spuiten, is het weer onder controle. “We zien dat alle koppen van de plantenweer mooi groen zijn. Want bij de planten die helemaal onder de galmijten zaten, waren de stammen bruin van kleur.”

Hier en daar zit er wat witte vlieg. Dat wordt bestreden door op die plekken extra sluipwespen uit te zetten. “We zien dat het beter in evenwicht komt. De populatie van Macrolophus komt ook weer goed op gang. En we hebben nog steeds nul Tuta!”

In de middag knijpen we de ramen niet om vocht te sparen

Luchtramen niet meer knijpen

Overdag houdt de tomatenteler een stooktemperatuur van 20 graden Celsius. “We beginnen om 6.00 op te stoken. Om 10:00 of 11:00 uur moet dan de 20 graden zijn bereikt. Dat blijft zo tot 18:00 uur. Dan bouwen we direct af naar 15 graden. Om 24:00 uur gaan we tot 4.00 uur naar 13 graden, als dat lukt. Van 04:00 tot 06:00 uur stoken we op naar 16 graden.” Kanters: “In de middag knijpen we de ramen niet om vocht te sparen. We doen dan niet meer, omdat het buiten best wel vochtig is. Het gewas kan het wel aan.”

Van 08:30 tot 16:00 of 17:00 uur krijgen de planten ieder kwartier 250 cc water als de planten het nodig hebben. Hiervoor wordt naar de weegschaal en het weer gekeken. Vanaf 10.00 tot 15.00 uur wil de tomatenteler 25% drain hebben. “We geven water met een EC van 2,6 mS/cm. Als het donker wordt gaat de EC iets omhoog.”

Langere bladeren nodig

“Het gewas van Sweetelle staat er iets schraler op dan dat van Sunstream met meer blad in het gewas. Sweetelle mag nog iets langere bladeren hebben, zodat het in de kop iets voller is.” De productie is nog wel goed. “In de laatste weken zijn we wel in grofheid van 12 naar 11 gram gegaan.”

Nog geen invlieg insecten

De tomatenteler maakt zich dit jaar een beetje zorgen om het aardappelveld naast zijn bedrijf in verband met invlieg van witte vlieg in de kas. “De jaren hiervoor heeft er mais gestaan. Bij dit gewas hebben we nooit last van invlieg van insecten gehad. Nu kijken we regelmatig de aardappelstruiken na, maar we hebben nog niet te veel witte vlieg gezien. Er is goed contact met de boer en die heeft toegezegd dat als het nodig is, hij het gewas zal spuiten tegen insecten.”

De werkzaamheden zijn goed bij. “Het loopt dit jaar vrij goed met de werkzaamheden. Er zijn geen echte pieken in de arbeid. We houden het goed bij. Dit jaar is de benodigde arbeid vlakker. Dat komt omdat de trossen goed zijn en er geen Tuta in zit, waardoor de trossen moeten worden nagekeken.”

Het tomatenteeltbedrijf heeft geen overlast ondervonden van de hoge waterstand in de Maas. Wel liepen er in week 28 enkele kasgoten over door de hevige regenval.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.