teeltgeluid

3 reacties

‘Energiebelastingen eerlijk verdelen’

Wel zo eerlijk dat iedereen per kubieke meter hetzelfde bedrag aan energiebelastingen betaald.

Omdat ik dit jaar meer naar mijn gewas dan naar mijn gasmeter kijk, en we een koud voorjaar achter de rug hebben, is mijn gasrekening opvallend hoger dan verleden jaar. Wat ook opvalt, is dat je vanaf een verbruik van 170.000 m3 gas fors minder energiebelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie (ODE) betaalt: totaal 7 cent onder dat verbruik en 3,3 cent daarboven. Dit verschil is nu 3,7 cent, in 2016 nog maar 0,8 cent. Ik krijg dan toch de indruk dat kleine verbruikers in de tuinbouw de grote moeten helpen met het ophoesten van de energiebelastingen. En dat in deze tijd, waarin duurzaamheid, CO2 en klimaat de discussie is.

Geen energiebelasting voor warmte-krachtkoppeling

Wkk is vrijgesteld van energiebelasting, omdat gecombineerd opwekken van elektriciteit en warmte zeer efficiënt is. Dat klopt, vergeleken met de grote elektriciteitscentrales op gas. Maar zijn ze ook efficiënter dan mijn keteltje met condensor op een apart verwarmingsnet? De schoorsteentemperatuur komt zelden boven de 40 graden uit. Ook redelijk efficiënt lijkt mij. Nog beter doen de heteluchttuinders het. Met de ramen dicht en de kachel aan komen ze aan een energie-efficiëntie van 100%. En die betalen alleen het hoogste tarief aan energiebelasting. Niet terecht lijkt mij.

Zelfde vlaktaks voor elke kuub tuinbouwgas

Nu de gehele tariefstructuur van EB en ODE Europa-breed tegen het licht wordt gehouden, is het volgens mij hoog tijd om eens binnen onze eigen tuinbouwsector te kijken of de energiebelastingen wel zo eerlijk en duurzaam verdeeld worden. Ik stel voor een vlaktaks, dus voor iedere kubieke meter gas die verstookt wordt in de tuinbouw hetzelfde tarief. Of die nu door een ketel, wkk of heteluchtkachel gaat. Of je nu veel of weinig verstookt, iedereen betaald per kubieke meter hetzelfde bedrag aan EB en ODE.

Dat lijkt me niet alleen duurzaam, maar vooral eerlijk.

Laatste reacties

  • P. Verschuren

    Precies.

  • Harrie Dings

    Waarom zit er geen energiebelasting op vliegtuig brandstof vers producten die met het vliegtuig komen b.v.b. zuid afrika, worden steeds goedkoper ten opzichte van onze vers producten hier!

  • Ardi Huizer

    goed gesproken Bert

Of registreer je om te kunnen reageren.