teeltgeluid

‘Ziektedruk eerder naar beneden brengen’

Corné Stouten in Oosterland is blij met zonnig weer, zodat er wat meer generativiteit komt in het komkommergewas waar al voldoende groei in zit.

25 januari is Proloog geplant, als eerste teelt van de geplande twee teeltrondes per jaar. “De stamvruchten zijn er goed afgekomen. Een mooie sortering, en we hebben alles kunnen meenemen. De overgang naar de ranken duurde wel even een paar dagen, vanwege donker regenachtig weer, maar we zijn nu lekker bezig met het snijden op de ranken.”

Na het ranken over de gewasdraad leggen, blijft het makkelijker om het gewas open te houden. - Foto: Peter Roek
Na het ranken over de gewasdraad leggen, blijft het makkelijker om het gewas open te houden. - Foto: Peter Roek

Rond deze tijd wordt goed aandacht besteed aan een ronde goed over de gewasdraad heen leggen van de subranken. “Dan is dat voor de rest van de teelt op orde en hoeven we daarna alleen nog maar blad te plukken of te hakken om het gewas open te houden.”

Kiertje lucht

Aan temperatuurinstellingen wordt een voornacht aangehouden van 16,5 graden, met een graad verlaging op licht. Met zonop is de stooktemperatuur 19,5 graden en overdag 20,5 graden. In de ochtend wordt kort op de stooktemperatuur gelucht, ’s middags mag de ventilatietemperatuur naar 24 graden toe. Op een donkere dag komt de etmaaltemperatuur daarmee op net nog geen 19 graden uit, op een mooie dag is dat 19 tot 19,5 graden.

Overdag probeert Stouten altijd een kiertje lucht aan te houden, zodat de CO2-dosering door kan gaan. “De ketel brandt niet hard, maar de CO2 moet wel continu blijven stromen.”

Temperatuurkier

Het schermdoek gaat in de nachten nog dicht. “Wel altijd met een temperatuurkier. Eerder in de nacht staat die iets feller ingesteld dan tijdens het opstoken in de ochtend.” Het vaste folie heeft er tot 4 maart in gelegen. Toen werd het tijd om het te verwijderen. “Omdat we op teeltgoten telen, is de stam bij ons vrij kort. Dan heb je al snel ranken en subranken, waardoor het gauw vochtig is in de kas. Met 7 tot 8 graden buitentemperatuur wordt het al snel klef in de kas en moet je oppassen voor bijvoorbeeld Botrytis.”

Drain realiseren

Met water geven wordt standaard twee uur na zonop gestart, wat in deze periode ongeveer rond 9.30 uur is. Tot 12.00 uur worden iets grotere beurten gegeven, om voor de middag drain te kunnen realiseren. De druppel-EC ligt rond 3 mS/cm.

Preventief biologie inzetten

Met de plaagdruk is het nog heel rustig. “Er zit alleen een enkel spintje, maar dat is minimaal.” Tot nu toe is alleen nog californicus uitgezet. Eind week 13 volgt montdorensis. “Omdat we pas laat planten en in het begin onder een vast folie telen, beginnen we nooit zo vroeg met biologie. Vanaf nu gaan we wel weer preventief schematisch om de zes weken inzetten. Want als je net te laat bent, dan blijf je achter de feiten aan lopen.”

Ziektedruk Botrytis laag houden

Op de koudste plekken in de kas zit al wat Botrytis. “In de eerste teelt kun je, zeker in april en mei, je handen vol krijgen aan Botrytis. Het groeit daarna wel weer dicht, maar we willen toch proberen de ziektedruk eerder in het jaar naar beneden te brengen. Ik heb nu gespoten met Oroganic, een middel zonder MRL op basis van sinaasappelolie, om te kijken of dat werkt. Het is nog te vroeg om al echt iets over die werking te kunnen zeggen, maar ik heb in ieder geval geen schade van de bespuiting gezien.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.