Voorzichtige voortekenen vraagherstel energiemarkt

Sjors de Bruijn
Prijzen gas en olie vertonen een stijgende lijn, maar op termijn lijken de energiemarkten stabiel.

Weersomstandigheden bepalen nog altijd de dagmarkt van gas. Hoewel de vooruitzichten beter worden, is het nog steeds te koud voor de tijd van het jaar in heel Europa. De gemiddeld prijs voor een kuub gas zal dit jaar daarom iets hoger komen te liggen dan in 2020, dit kan waarschijnlijk ook een effect hebben op komende wintermaanden.

Het Internationale Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de vraag naar aardgas in Europa de komende jaren met 3% zal toenemen als de economie zich verder herstelt. In Azië zal dat nog hoger zijn door de omschakeling van kolen naar aardgas. Daar verwacht IEA een toename van 5%. De spanningen aan de grens van Rusland en Oekraïne zijn weer wat afgenomen, nadat Rusland het aantal troepen in de regio verminderde, Russisch gas kan helpen om de Europese gasopslagen verder te vullen voor de komende winter.

Prognose: voor de korte termijn is een lichte prijsdaling voor gas mogelijk. De lange termijn is komende week vrij stabiel.

Prijs stroom minder beïnvloed door emissierechten

De koers van de langetermijnprijzen is aanvankelijk van stijgende aard geweest en inmiddels weer aan het dalen, waardoor het niveau per saldo gelijk is gebleven. De prijs van de CO2-emissierechten is in de tussentijd gestegen, maar lijkt minder effect op de elektra prijs te hebben dan voorheen het geval was. In de prijzen van de langetermijncontracten is inmiddels ruim 2 cent per kWh aan CO2-emissierechten verwerkt. Hierdoor is te concluderen dat de daadwerkelijke elektra prijs al jaren rond de 4 cent per kWh is, en daarmee redelijk stabiel te noemen.

Door uitval van productie in België is de daghandel afgelopen week ondanks voldoende opwek in Nederland toch hoger uitgevallen en relatief aan de hoge kant te noemen. Een ander prijs opdrijvend effect wordt veroorzaakt door de gestegen prijs van daggas.

Prognose: de langetermijnprijzen blijven stabiel. De korte termijncontracten dalen licht door voldoende aanbod van zon en wind.

Prijs olie stijgt, maar niet te hard

Aanhoudende dalingen van de Amerikaanse olievoorraden zorgden ervoor dat de olieprijzen afgelopen week zijn gestegen. Ook positieve signalen uit onder andere China zorgen voor een stijgende prijs op de oliemarkt. De Opec+ verwacht nog altijd een aantrekkende markt wereldwijd en gaat de komende maanden de productiebeperkingen versoepelen. De toenemende Covid-19-besmettingen in India, zorgen ervoor dat een verdere stijging uitblijft.

Prognose: door toenemende productie en onzekerheden blijft de olieprijs stabiel.

Medeauteur: Patrick van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.