teeltgeluid

‘Nutriënten verlagen na analyses plantsap’

De eerste vruchten van de rode paprika bij Arie Jongeleen in Dongen zijn hard, en mogen gaan doorkleuren.

Bij de later in week 1 geplante groene Frazier worden alle stengels vastgezet, nadat dit in week 8 bij de eerste stengel al is gebeurd.

De gewassen staan er goed bij. “Het staat goed belast. Bij de Marduro misschien wel net iets te erg. Het onderste zetsel is even gedund, maar door dat hele koude weer is toen toch alles gaan zetten.” De Frazier staat sterk en goed in balans. Alles zet momenteel wat er aan vrucht is aangelegd. “Maar dat kan ook bijna niet anders met dit zonnige weer.”

Snel gereageerd tijdens sneeuwval

Tijdens de eerdere hevige sneeuwval heeft Jongeleen snel gereageerd. “Toen de eerste vlokken vielen, hebben we het doek direct al deels opengetrokken. Tijdens de dagen erna ging het overdag ook helemaal open. Dan ben je al bijna van die sneeuw op het dek af.”

In de opvolgende koude periode is de buistemperatuur verhoogd naar 60 tot 62 graden Celsius. “Toch was het maar 14 tot 15 graden in de kas. Maar voor even is dat niet erg. Als je te hoge temperaturen zou aanhouden, zou je juist meer kapot maken bij het gewas.”

Handmatig bijstellen schermregeling

In week 9 wordt bij Marduro 16 en 21 graden Celsius aangehouden, met een lichtverhoging van anderhalve graad erop. Bij de Frazier staat 18 en 21 graden ingesteld. Het scherm loopt ’s avonds op het relatieve verschil tussen binnen- en buitentemperatuur. Jongeleen is blij met het zonnige weer. “Wel is het ’s ochtends nog koud. Het scherm loopt dan rond 8.45 uur pas open.” De basis scherminstellingen liggen vast. “Maar het blijft toch altijd handmatig wat aanpassen. Je wilt het soms toch net even wat eerder, of juist later, open of dicht.”

Plantsap analyses

Bij de watergift wordt 2,7 EC aan voeding meegegeven. Mede op basis van plantsap-analyses wordt de bemesting aangepast. “We zijn al weer elementen aan het verlagen. Door wat we vorige jaren al van die bladbemonstering geleerd hebben, zitten die elementen nu al beter in de plant. Het is een leertraject hoe je met de analyse-resultaten om moet gaan.”

Preventief biologie uitzetten

Met plagen is het nog rustig. Wel wordt preventief al wekelijks een fles sluipwespen uitgezet tegen luis, om een explosieve uitbreiding van de luispopulatie te voorkomen als er een omslag komt naar warm weer. Verder zit ook de Orius en Macrolophus in het gewas. “Je ziet ze zitten, en ook de jonkies kom je tegen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.