teeltgeluid

‘Schermdoek open na sneeuwval’

De zonnige winterse dagen hebben het paprikagewas bij Dalipa in Bleiswijk goed gedaan, na de voorafgaande sombere periode.

Paul Moerman, over de op 3 en 4 december geplante teelt met Gina: “Het is hard opgeknapt met die lichte dagen. Want het gewas stond best wel dun. Vorig jaar was het donker, maar dit voorjaar kan er ook wat van. Maar de planten zijn weer volop aan het zetten. Het zijn nu (week 7) nog allemaal knikkertjes, maar over een week zie je ze er volop aanzitten.”

De vroegste zetting is in week 2 aangehouden op het derde oksel. Op twee takken zijn ze blijven zitten, de derde tak van de plant is steeds leeggehaald. “Dat bevalt ons goed.” Het vierde oksel is overal helemaal leeggehaald, om voldoende kracht in de plant te houden.

Temperatuur omhoog na zetting

Er wordt een dagtemperatuur van 20,5 graden Celsius aangehouden. Na een korte voornacht van 18 graden gaat de nachttemperatuur al snel naar 19,8 graden Celsius. “Met de zetting hebben we de nacht een goede week op 18 graden gezet, maar daarna zijn we weer omhooggegaan.” De etmaaltemperatuur komt de laatste weken uit rond 19,5 graden Celsius met de huidige instellingen.

Ruiten kapot door sneeuwdruk

De kas is voorzien van twee beweegbare schermdoeken. “Met die sneeuwval hebben we één doek sowieso opengehouden, en bij de tweede alles op een kier gezet om de sneeuw van het dek te stoken. Daar hebben we flink ons best voor gedaan, maar we hebben het er toch niet af kunnen krijgen. Door dat stuiven kwam het ook veel op één kant van het dek terecht. Die zondag, tijdens het ergste sneeuwen, ging het goed. Maar op maandag gingen er toch een paar ruiten kapot door de sneeuwdruk.”

Tijdens de koude zonnige periode erna is een flinke stralingsdrempel van 300 watt ingesteld, voordat het scherm met een handmatige instelling werd geopend. “Dat heb je wel nodig om eerst voldoende op te warmen. En later wil je ook weer voldoende warmte overhouden voor de nacht.” Het dubbele doek helpt daarbij. “Er waren collega’s met een enkel scherm die 2 tot 3 graden kouder uit de nacht kwamen dan hier.” Voor Gina zijn lage nachttemperaturen zeker niet gunstig, omdat het ras dan makkelijk een grovere bloem geeft.

Luchten komt op gang

Het luchten gaat ook weer voorzichtig aan beginnen. Boven de 24,5 graden Celsius kastemperatuur mogen de luchtramen wat open. Er wordt snel weer afgebouwd. Maar het zal pas april worden voordat er zoveel gelucht gaat worden dat er veilig met de wkk CO2 gedoseerd gaat worden. “Nu is dat nog te gevaarlijk, en is alles nog OCAP.”

Vanwege een periode beperkt watergeven is de pH opgelopen. Die kwam best aan de hoge kant uit. “De laatste dagen hebben we daarom wel extra drain gerealiseerd, om de mat wat uit te spoelen.”

Alert op plagen

Met plagen is het nog heel rustig. Moerman blijft wel heel alert, nu in de komende tijd luis en spint te verwachten zijn. Op een andere tuin, van plantdatum 10 oktober met 5.000 lux belichting, waar vorig jaar de tripsdruk al vrij vroeg behoorlijk was, lijkt dat dit jaar beter te gaan. Daar is in week 1 al montdorensis uitgezet, waarvan de teler de populatie ziet uitbreiden. Ook zijn op de 5 hectare 2.000 vangplaten opgehangen.

De huidige lage tripsdruk is gunstig. “Want het is toch de Orius die de trips echt moet gaan opruimen. Maar het uitzetten van die Orius heeft tot begin of eind maart weinig zin.”

De belichting gaat in de nacht om 02.00 uur aan en blijft tot 16.00 uur branden. In de belichte kas beginnen de eerste vruchten te kleuren. “Daar verwachten we over twee weken te kunnen beginnen met oogsten.”

Er hangen nu 17 vruchten per vierkante meter. De planten van het ras Margrethe tonen zich krachtig. “Er zit best wat uitgroeiend vrucht in het tweede zetsel, maar het gewas geeft geen krimp.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.