Doorgaan naar artikel

‘Bouwen voor de toekomst’

Schaalvergroting was jarenlang het motto van de agrarische sector. Nederland is ook niet voor niets het tweede exportland wereldwijd in agrarische producten, na de Verenigde Staten.

Handeldrijven zit van oudsher in onze genen, en als we iets zelf niet (willen) maken, dan laten we dat ergens anders doen. Als het maar veel is en, als het even kan, elk jaar wat meer!

Afgelopen juni zijn we eindelijk begonnen met de bouw van onze volgende/nieuwe locatie, met 1,6 hectare kasoppervlakte. Tegelijk breken we 1,7 hectare af. De aanloop kostte wel ‘wat’ tijd, door de strubbelingen die onderhand iedereen wel meemaakt als er vergunningaanvragen aan te pas komen. Door een gebrek aan voldoende kwalitatief goed personeel krijgen overheden het al zelfs niet voor elkaar om simpele vergunningen in een acceptabel tempo te verstrekken. Een ‘voordeel’: het beperkt de snelheid waarmee Nederland wordt volgebouwd.

Schaalvergroting met aandacht voor duurzaamheid

Zelf zijn we dus ook aan het bouwen, waarbij we tegelijk wat krimpen. Het gaat een bijzondere locatie worden, denken we, vanwege alle automatisering en robotisering die erin komt, de teelt in twee en vier lagen, ledverlichting, zonnepanelen, warmte-koude-opslag (in plaats van gas), een driedubbele scherminstallatie (voor verduistering en om warmte vast te houden), ventilatie via de kaspoten, een volledig gesloten waterhuishouding, een presentatieruimte voor excursies en voor klanten en een demokas.

Schaalvergroting zonder duurzaamheid is niet de toekomst

Tegelijkertijd is dit nodig om klaar te zijn voor de vraagstukken van de toekomst. Of, beter gezegd, de vraagstukken van vandaag voor het bedrijf van de toekomst. Een bedrijf dat van buitenaf door het groen nauwelijks opvalt. Een investering die ‘people en planet’-gedreven is en waarmee we door efficiëntie en veel grotere productie-aantallen per vierkante meter uiteindelijk niet achteruit moeten gaan in ‘profit’. Schaalvergroting zonder te kijken naar de vraagstukken van vandaag (duurzaamheid) zijn niet de bedrijven van de toekomst.

Nog drie maanden en dan kunnen we draaien op de nieuwe locatie. Een locatie waarmee we met 40 hectare kleinfruit plantmateriaal weer een uitdagende stap voorwaarts hebben gezet. Eén ding is zeker, met zoveel nieuwe zaken kost het weer twee tot drie jaar om alles goed te stroomlijnen en te organiseren. Ook dat is bouwen aan de toekomst.

Share this

Afbeelding
Peter van der Avoird

Van der Avoird Trayplant, kweker van uitgangsmateriaal voor aardbei en framboos in Bavel (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin