teeltgeluid

‘Zo min mogelijk gas in teelt duwen’

Bij Arie Jongeleen in Dongen lopen de paprikateelten ten einde.

Bij Arie Jongeleen in Dongen lopen de paprikateelten ten einde. Kwalitatief heeft hij niet te klagen. “Maar het gewas wordt wel gewoon oud. Eind week 42 is het wel klaar, heel misschien nog net het begin van de week daarop.” Begin week 41 is hij nog rood aan het snijden, maar er zal ook best wel groen gesneden gaan worden.

Rupsen opruimen

De meeste plagen zijn onder controle. “We hebben wel een ruspje gehad. Daar moeten we toch vanaf, anders zit je er in de nieuwe teelt weer mee. Dus die gaan we nog opruimen. Daar spuiten we nog een rondje voor. We doen dan ook nog een rondje mee tegen luis, zodat we de volgende teelt weer schoon kunnen beginnen.” De biologie is goed blijven functioneren. “Er zit nog steeds Orius in het gewas, en de degenerans wandelt ook nog lekker door.”

Van ziektes heeft de teelt geen last. “We hebben nauwelijks tot geen uitval. Ik denk serieus dat ik niet aan meer dan tien planten uitval kom.”

Zuinig met stoken

Vanwege de dure gasprijzen wordt zo min mogelijk gestookt. Op de vraag welke klimaatinstelling wordt aangehouden, is het antwoord dan ook kort en helder: “Laag.” ’s Morgens vroeg komt er nog even een minimumbuis in, om op temperatuur te komen, maar die valt weg zodra de kas opgewarmd is. “We proberen er zo min mogelijk gas in te duwen.”

Watergift

Er wordt nog wel gewoon water gegeven. “Maar je ziet wel dat de plant er al niet zo heel veel meer mee doet. We gaan stiekem ook al wat zakken in de EC. We hoeven niet meer zo veel te doen in deze laatste fase van de teelt. De CO2 is ook al uitgegaan.”

Als het gewas straks is leeg geoogst, blijft het gewas nog even staan, zodat het de matten leeg kan trekken. “We hebben daarvoor best wel even de tijd. We gaan 1 december pas weer planten.”

Volop schermen

Er wordt intensief geschermd. De teler kijkt ’s avonds wat voor weer het is. “Met klammig weer mag hij ietsje later dichtlopen. Maar als er een koudere nacht wordt afgegeven, dan gaat het schermdoek bijtijds al dicht, laatst bijvoorbeeld om 18.00 uur.” Hij wil de warmte dan vasthouden in de kas. De koelere teeltstrategie met vochtiger omstandigheden is merkbaar. “Je gaat het ruiken in de kas. Het ruikt muffiger. De teelt is gewoon op.”

Weer folie in kas

Jongeleen heeft een klein beetje van zijn gas op contract ingekocht, maar moest een groot deel tegen de huidige dure dagprijzen inkopen. “Het gas voor december en januari is nu gekocht. Het gaat gelukkig door de wkk, waarvoor de elektriciteit ook al is verkocht.” Die balans tussen inkoop en verkoop maakt dat de ergste effecten van het dure gas wat worden afgevlakt. “Als alles door de ketel had gemoeten, dan had het er een stuk ongunstiger uitgezien.” Ook voor 2023 is alle inkoop al geregeld. “Dat ziet er heel netjes uit.”

Om energie te besparen zal in de nieuwe teelt overal anticondens-folie worden gebruikt, als aanvulling op het beweegbare schermdoek. “We hebben bevestigd gekregen dat het geleverd gaat worden.” Vorig jaar heeft hij helemaal nergens meer een foliescherm getrokken, het jaar ervoor alleen nog bij de groene paprika’s.

De zaaidatum bij de rode en groene paprika’s blijft hetzelfde als dit seizoen. “Wel gaan we bij de groene paprika een weekje later starten, met een iets grotere plant. Je duwt er dan minder gas in.”

Biologisch starten

Het is de bedoeling om de nieuwe teelt weer volledig biologisch te starten, zonder voorafgaande spuitrondes. “Dat is de laatste paar jaar ook gelukt. De planning is om op de dag van planten, of anders hooguit de dag erna, al montdorensis te strooien.” De ervaring is dat de biologie beter aanslaat dan bij het eerst toepassen van Vertimec. “Zo moet je het toch proberen op te lossen. Een paar jaar geleden hadden we bijvoorbeeld een hoekje trips. Samen met het ophangen van vangplaten hebben we dat toch met biologie onder controle weten te houden. Dat is toch mooi.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.