teeltgeluid

‘Kritisch kijken naar dure verwarming’

Het gewas bij paprikateeltbedrijf Dalipa in Bleiswijk staat er nog redelijk vitaal bij.

Paul Moerman: “Maar het eindschot gaat denk ik niet helemaal meevallen.” In week 35 en 36 is er nog wel veel zetting aangekomen. Hij verwacht nog een zetseltje van 2,5 tot 3 kilo per vierkante meter. “Met deze luchten groeit het nog wel snel uit. Maar als het weer omslaat, doet die uitgroei weinig meer.”

Arbeid moeilijk beschikbaar

De geoogste vruchtkwaliteit is niet helemaal optimaal. “We zijn iets achter gaan lopen met oogsten, vanwege een piek in de oogst en de lastig beschikbare arbeid. De distributiecentra in de buurt trekken veel mensen weg, nu de economie weer floreert. Personeel vinden wordt volgend jaar echt een uitdaging.”

Duur gas

Met het vreselijk dure gas wordt heel kritisch naar de verwarming gekeken. “Bij 17 graden gaat het scherm al dicht. Daar zijn we in week 37 mee begonnen, toen het wat kouder werd. Alle warmte die we met de wkk kunnen maken, stoppen we nog wel in de teelt. Maar de ketel kan eigenlijk niet meer aan. Dat wordt te duur. Ik ben bang dat de gasprijzen pas na de winter weer naar beneden zullen gaan. Als je dan een strenge winter krijgt, dan wordt de teelt heel duur. Je hoort al van bedrijven die pas later willen gaan opstarten.” Dalipa heeft een afdeling met belichtingslampen. Normaal is het effect daarvan bij paprika al vrij gering, maar vanwege de huidige hoge gasprijs is het al helemaal niet meer lonend om die lampen begin van de komende teelt aan te zetten.

De extreme energieprijs is en blijft zorgwekkend. “Spanje is de lachende derde.” De Spaanse import zal in oktober steeds meer toe gaan nemen.

Etmaaltemperatuur straks omhoog

Aan klimaatinstellingen staat een dagtemperatuur van 21 graden Celsius ingesteld, met de hele nacht 19 graden. “Dat houden we nog even vol. Dan gaan we hoger in temperatuur. Als het zetsel van week 35 en 36 tegen hard aan zit, dan gaat de etmaaltemperatuur omhoog, zodat de vruchten er een beetje op tijd af komen.”

Bij het watergeven worden start- en stoptijden wekelijks aangepast, nu de dagen korter worden. “Al geef je met mooie dagen best nog wel wat water, op de dag.”

Orius actief houden

Bij de afdeling met belichtingslampen zijn de eerste plekjes met wantsen waargenomen. Met plagen als trips en wants probeert hij zo schoon mogelijk te eindigen. Maar bespuitingen zullen pas tegen het eind van de teelt worden uitgevoerd. “We willen de Orius nog zo lang mogelijk actief houden, om zo goed mogelijk tripsvrij naar het eind van de teelt te gaan.”

Gewas open houden

In de eerste week van september is het gewas gekopt. Nu wordt ook nog een rondje gewaswerk gedaan, om het gewas open te houden. “Over drie weken gaan we het nog een keer rigoureus kaal zetten. Daarna is het klaar met gewaswerk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.