teeltgeluid

‘Tomatenplant is weer in balans’

“Een week na het planten was de energie al uit de tomatenplant. Door de temperatuur in de nacht flink te verlagen is die plantenergie weer terug”, zegt Wesley van Schie van tomatenbedrijf L.A. van Schie in Kwintsheul.

In week 48 zijn de geënte en getopte tomatenplanten van het ras Mediax naast het plantgat op de steenwol gegaan. “Na het planten was het een paar dagen eigenlijk te donker en buiten was het te warm voor de tijd van het jaar. En omdat we vast AC-folie hebben liggen, was het snel gedaan met de energie in de plant.”

Om de energie weer terug te krijgen heeft de tomatenteler de temperatuur in de nacht verlaagd naar 13 graden Celsius. Vanaf 16.00 uur wordt de dagtemperatuur van 21 graden afgebouwd naar 13 graden in 3 uur. Om 4.00 uur weer geleidelijk opstoken naar 18 graden, die dan om 10.00 uur is bereikt. Mede door de temperatuurverlaging in de nacht hebben we de energie in plant weer terug.”

Trossnoei voor balans in plant

Na de eerste week met donker weer kwamen er een paar weken met iets meer zonlicht. “Dat weinige licht was precies voldoende voor de kleine plantjes om te herstellen. En door het verlagen van de nachttemperatuur is de energie in de plant weer teruggekomen. De plant is nu continu in een goede balans.”

Op 2 januari is de plant op het plantgat gezet. De tweede tros bloeide toen volledig. Afgelopen weekend is de derde tros gaan bloeien. “De zetting is goed voor een mooie tros tomaten. Bij de eerste tros waren er wel dubbele trossen (splittrossen). Deze worden enkel gemaakt en de eerste tros is op 5 vruchten gesnoeid. De tweede tros waarschijnlijk op 6 tomaten. We snoeien nu puur om de plant in balans te houden en beslissen later of we de tomaten los of als tros oogsten.”

Inwortelen en mat leegtrekken

Nu de plant op het gat in de steenwolmat staat, krijgt het niet veel water meer. “De plant moet gaan inwortelen en de mat gaan leegtrekken.”

Het vaste AC-folie blijft bovenin de kas liggen zolang het koud weer is. “We kijken het per week met de weersverwachting aan. We denken wel dat we het folie eind januari of in de eerste week van februari eruit kunnen halen.”

Schone start

Van Schie is de nieuwe teelt schoon gestart en dat is nog steeds zo. Hij heeft nog geen ongedierte gezien. In week 9 (begin maart) worden de eerste Macrolophussen uitgezet, zodat ze een populatie kunnen opbouwen.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.