teeltgeluid

‘Komkommers terug gedund op drie stamvruchten’

Bij komkommerteler Arthur van Geest wordt in week 3 hard gewerkt aan de afronding van het gereedmaken van de aangekochte buurtuin van 5 hectare.

Van Geest is de verwarmingsbuizen aan het controleren. Ook worden matten gelegd, zodat de teler 22 januari komkommers kan planten. Bovendien is een nieuwe klimaatcomputer geïnstalleerd, de komkommers voor de gewasdraden zijn lager gehangen, en warmtezijdig is de nieuwbouw gekoppeld aan het bestaande bedrijf. Verder hoefde Van Geest geen specifieke aanpassingen in de kas toe doen voor de overschakeling naar een komkommerteelt.

Aansluiting geothermie

Op het bedrijf is tijdens de teeltwisselingsperiode alvast het leidingwerk voor aansluiting op het Voornse geothermie-project ingegraven. Eerst was het de bedoeling dat in november al aardwarmte geleverd zou worden, maar de laatste berichten zijn dat dit nu pas in het tweede kwartaal van dit jaar zal opstarten. “Ik had gehoopt nu al de gascapaciteit wat terug te kunnen schroeven, maar dat zal dus nog even moeten wachten.”

Extra strekking komkommerplant

Op het bestaande bedrijf is eind december Proloog geplant. Het komkommergewas staat inmiddels aan de draad. Halverwege week 3 is het koppen bijna afgerond. “We zijn de planten nu op twee ranken aan het zetten”, zegt Van Geest.

De komkommerplanten worden terug gedund op drie stamvruchten. “Eerst was het de bedoeling om vier stammers aan te houden, maar het is nog steeds donker weer en de voorspelling is dat dit nog even zo blijft.” Daarnaast is er bij de verbouwing tijdelijk warmer water door de groeibuis gegaan, waardoor de planten net te warm zijn geworden. Daardoor zijn ze meer gaan strekken dan de bedoeling was.

Scherm gaat makkelijk open

Er wordt overdag een temperatuur van 20,5 tot 21 graden aangehouden. Na een voornacht van 19,8 graden gaat de nanacht naar 20,2 graden. Het schermdoek gaat vrij gemakkelijk open. Standaard gebeurt dit boven de 10 graden buitentemperatuur bij 100 watt instralin. Bij 300 watt gebeurt dat al bij 14 graden, met een opbouwende temperatuurschaal tussen die beide instralingswaarden.

Langzamerhand geeft de teler weer meer water. Meestal drie beurtjes per dag, nu de dagen weer wat langer beginnen te worden.

Biologische bestrijders uitgezet

De biologische bestrijding is weer opgestart. Van Geest heeft vanglinten opgehangen. Verder is montdorensis gestrooid, inmiddels 25 stuks per vierkante meter. Eens in de vier weken strooit de teler dit bij. Hij heeft nog geen plagen waargenomen.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.