teeltgeluid

‘Gas geven kan altijd later nog’

Arie Jongeleen in Dongen heeft het begin week 1 even rustig, maar moet er halverwege die week nog wel even een dag stevig tegenaan om de groene paprika’s te planten.

Jongeleen: “De kas ligt er helemaal klaar voor. Gedraineerd, en lekker warm.” De dag na planten is het nog even nalopen, om te controleren of er planten zijn geknikt, omgevallen, of dat er een stokje ontbreekt. “Maar terugkijkend naar de ervaring van vorig jaar, zal dat weinig werk vragen.”

Rustig aan starten

Bij de start van de teelt zal een temperatuur van 20 tot 21 graden Celsius worden aangehouden bij het groene paprikaras Frazier. “Maar de dag van planten zelf doen we nog even rustig aan. Dan gaan we even naar de 18 graden. Want zo’n onuitgezet plantje is kwetsbaar. Je wilt niet dat die een schokje krijgt. We kijken dus even hoe de plant zich houdt. Gas geven kan altijd nog.”

Wortels laten zoeken

Met het wat sombere weer zal het schermdoek naar verwachting de eerste dagen helemaal dichtblijven, boven de nog iele planten. Het watergeven gebeurt handmatig. “De eerste paar dagen op zijn tijd een beurtje. Als het een beetje mee zit, dan zit de plant zo in de mat. Daarna laten we hem even zoeken naar water, zodat hij goed wortels gaat maken.”

We willen zo veel mogelijk van de spuit afblijven

Inzet biologie

Zonder onverwacht tussenkomende plaagdruk wordt direct biologisch gestart met de plaagbeheersing. “We willen zo veel mogelijk van de spuit afblijven. En dat blijkt te werken, als je ziet dat de Orius nog steeds over de planten liep bij het naar beneden snijden van het gewas, zoals de vorige keer al gemeld over het beëindigen van de afgelopen teelt.”

Zetting mag komen

Ook bij de in week 49 geplante rode paprika van het ras Maduro is direct biologie uitgezet, in de vorm van de roofmijt montdorensis. Er kon gestart worden met een mooie plant, die goed weg groeide. “De wortels schoten de mat in. Het knopje dat er nu in zit, in het vierde oksel, mag gaan zetten. Al zal dat nog wel eventjes duren.”

Bij de rode paprika wordt een voornacht van 16,5 graden Celsius aangehouden, en overdag 21 graden. “We proberen daar elke dag het scherm wel even te openen, om de plant sterk te houden. Ook al is het met dit wat zuurdere weer slechts een uurtje per dag.”

Inmiddels is het nemen van bladmonsters alweer begonnen, om meer inzicht te krijgen in de nutriënten-opname door de plant. “Ik denk dat we daar nog veel van kunnen gaan leren.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.