weblog

‘Redder van een groene lobby 2.0’

Glastuinbouw misschien wel meest solide belangenbehartigingsorganisatie in agrarische landschap.

LTO Nederland maakte 15 jaar geleden de grootste crisis door in de toen nog niet zo lange geschiedenis van de verenigde agrarische belangenbehartiging. Dat kwam deels op het conto van de toen nog oppermachtige Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie.

Die organisatie wilde van die regionale oppermacht niets inleveren ten faveure van een sterkere landelijke koepel. Maar een tweede stoelpoot werd doorgezaagd door glastuinbouwvoorman Frans Hoogervorst, die zich niet meer thuis voelde in een door boeren gedomineerde Groene Lobby.

Tuinders voelen nog wel solidariteit, maar het is afstandelijker geworden

De toen ook al snelgroeiende en professionaliserende glastuinbouwbedrijven formeerden Glaskracht Nederland, een eigen organisatie waarin de contributie van de kapitaalkrachtige glassector ook echt ging naar zaken waar de glastuinder wat aan had. Twee jaar later was de breuk gelijmd, maar de barst is nog steeds zichtbaar.

Een boer is geen tuinder en een tuinder is geen boer. En dat nu LTO Nederland door moderne boerentwisten wederom in crisis is, dat is voor veel glastuinders toch vooral iets dat ze in de krant lezen en op tv zien. Met nog wel enig gevoel van solidariteit. Maar dan wel van de afstandelijke soort.

Afstand verkleinen

Sjaak van der Tak wil die afstand nu verkleinen. Boeren en tuinders zouden één lijn moeten trekken, naar overheid en naar de markt. Naar de politiek, van Brussel tot en met gemeente. Hij sprak zijn op agrarische eenheid gerichte boodschap uit in een interview met boerenvakblad Boerderij. Ook te lezen op gfactueel.nl.

Van der Tak heeft recht van spreken. Hij was het die het voorwerk van Frans Hoogervorst en Nico van Ruiten stijlvol en resoluut afmaakte. Glastuinbouw Nederland is onder zijn leiding uitgegroeid tot misschien wel de meest solide sectorale belangenbehartigingsorganisatie in het hele agrarische landschap.

Kies vooral geen geharnaste boer als nieuwe voorman van de agrarische koepel

Eigenlijk zegt van der Tak tegen de verdeelde boeren: kijk naar hoe de tuinders het doen. Volg ‘ons’ voorbeeld. En kies vooral geen geharnaste boer als nieuwe voorman van de agrarische koepel.

Nee, zelf had hij nog niet nagedacht over het voorzitterschap van LTO Nederland. Maar duidelijk is wel dat de glastuinbouw deze keer niet als splijtzwam zal fungeren, maar liever als redder van een Groene Lobby 2.0.

Of registreer je om te kunnen reageren.