teeltgeluid

‘Inspelen op vraag naar jaarrond komkommer’

Het aanhouden van minder stengels dan voorheen, 2,65 per m2, heeft goed uitgepakt.

In een afdeling met een zomerteelt hogedraadkomkommer, bij Groentekwekerij Tielemans in Boekel (N-Br.), zijn de laatste komkommers eraf gehaald. Het ongekend mooie weer van september hielp om die laatste komkommers er goed af te krijgen.

Teeltverantwoordelijke Jan Biemans: “Het aanhouden van minder stengels dan voorheen, dit jaar 2,65 in plaats van 3 per m2, heeft goed uitgepakt.” Het grootste deel kon om en om gedund blijven worden, met behoud van een goede plantbelasting. En het bespaart ook arbeid. In de vervolgteelt komen cherrytrostomaten van het ras Juanita in deze afdeling te staan.

Winterteelt

In een andere afdeling, waar de tweede komkommerteelt normaal gesproken nog wel even mee zou gaan, is nu toch de kop er al uit gehaald. De vervroegde beëindiging van de teelt heeft te maken met marktvraag naar jaarrond komkommers. Daarom wordt in deze afdeling half oktober opnieuw geplant voor een winterteelt. Daartoe wordt de huidige capaciteit aan Son-T belichting uitgebreid met LED.

Nu zijn medewerkers er aan gewend dat ze met de kerst naar huis gaan

“We zijn het als komkommertelers nog niet gewend om volledig jaarrond te telen. We zullen dus ook moeten gaan zorgen dat we voldoende mensen hebben voor de winterperiode, als we volledig in productie zijn. Nu zijn medewerkers er aan gewend dat ze met de kerst naar huis gaan.”

Bij de komende teeltwisseling blijft het plastic folie liggen. “Rond Pasen willen we dan een grondige ‘officiële’ teeltwisseling uitvoeren waarbij de hele kas tegelijk leeg gaat. De afgelopen drie jaren is er steeds alleen per afdeling gewisseld, waardoor het altijd groen in de kas is gebleven.”

Macrolophus-schade

Qua ziektedruk is het al die tijd goed gegaan, de laatste jaren ook zonder virus. Spintplekjes waren wel te vinden, maar die zijn nooit uit de hand gelopen. En over het resultaat van de gebruikte vanglinten is Biemans ook tevreden. Het zijn vreemd genoeg eerder biologische plaagbestrijders die voor overlast kunnen zorgen.

“We hebben een paar jaar geleden een keer Macrolophus uitgezet tegen witte vlieg, in een afdeling met tomaat. Maar daar komen we niet meer vanaf. In de komkommerteelten prikken die gaten in de bladeren.”

Op een andere – onbelichte – locatie zou normaal een traditionele teelt zijn gezet, gevolgd door een herfstteelt tomaat. Omdat die laatste tomatenteelt de vorige keer niet zo goed was bevallen, is dit jaar echter voor een hogedraadteelt gekozen. De kas was daar niet op ingericht.

De laatste weken met donker weer en zonder belichtingsopties was de teelt hier moeilijker te sturen

“Dat is dus wel een hele omschakeling geweest. Gewasdraden moesten verhangen worden. En met goten laag bij de grond, zonder gewasbeugels, moesten we stokjes steken. Het loopt echter niet verkeerd.”

De laatste weken, met donker weer en zonder belichtingsmogelijkheden, was te merken dat de teelt hier moeilijker gestuurd kon worden. “We moesten twee oksels leegmaken, want de bladafsplitsing werd te hoog om alle vruchten standaard om en om te laten zitten. Verder moesten de groeibuizen verhangen worden om de vruchtjes te helpen.”

Overbevlieging

In een afdeling met half juli geplante cherrytomaten hadden de hommels het moeilijk met het mooie weer. Daarom zijn extra hommelkasten geplaatst. “Té veel extra, want daardoor zijn bloemetjes ‘kapot gevlogen’. Want als ze zo’n bloem twee of drie keer gaan overbevliegen, dan gaat het buisje van de stamper kapot.”

“Normaal zitten er voldoende bloemen op een tros, zo’n 17 tot 20. Maar we snoeien nu terug, want we willen maar trosjes van 14 tomaten hebben. Door het warme weer komen er echter met moeite 14 bloemen aan en zo houden we slechts trosjes van 12 tomaten over.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.