teeltgeluid

‘Groene paprika in oudere kas eerder gekopt’

Het paprikagewas bij René Claassen in Dongen (N.-Br.) staat er nog fris op, ondanks de laatste extreem warme periode.

“Het krijt was er al af voordat die hitte kwam, maar we hebben er toen opnieuw een krijtje op gespoten”, zegt Claassen. Mede daardoor is het gewas goed door de warme periode heen gekomen.

“Er zit een fleurige kop op. En de vruchtkwaliteit is erg goed. We hebben heel weinig neusjes gehad. Wel zijn vruchten, die onder die hete omstandigheden moesten zetten, een maatje kleiner geworden. Eerst sneden we meest 95‘ers, nu hoofdzakelijk 85‘ers en 75‘ers.” Teler Claassen zet zijn paprika’s in België af. Dat is de reden waarom hij nog met diameter-sorteringen werkt. “Daar ben ik wel blij om. Met een grof ras dat iets dunwandiger is, is die maatsortering een betere regeling voor ons.”

Groene paprikaplant gekopt

In week 36 is bij de groene paprika de kop al uit de planten gehaald. “Want die staan in een oudere kas. Daar is de uitgroeiduur iets langer. Er hingen al voldoende vruchten aan om straks rijpgroen te worden. Bij de rode paprika wilden we juist eerst nog een paar extra bloemen laten zetten, voor een goed laatste zetseltje. Die gaan we koppen zodra het weer omslaat.”

Tekst gaat verder onder de foto

Door de warme periode zijn vruchten fijner geworden. - Foto: Peter Roek
Door de warme periode zijn vruchten fijner geworden. - Foto: Peter Roek

Krijtperiode voorbij

In week 38 zijn de temperaturen opnieuw even flink aan het oplopen. Het wordt soms wel weer 30 graden in de kas, maar nu gaat er geen spuitkrijt meer op. “Het is september. De nachten koelen goed af, en het dauwt in de morgen”, zegt Claassen. De zeer korte periodes dat krijt dan nog zou helpen, zouden niet meer in verhouding staan tot de nadelen van het lichtverlies.

Klimaat actief houden

Als voornacht wordt 16 graden aangehouden. Na middernacht gaat de temperatuur weer in een schuine lijn omhoog naar de dagtemperatuur van 21 graden, die bij zon-op bereikt wordt. Er wordt een graad boven de stooktemperatuur gelucht. Wel gaan de luchtramen iets eerder open als het vochtig is, en staat er altijd een minimumbuis ingesteld. Claassen: “Om het gewas actief te houden en te zorgen dat het geen bedompte boel wordt in de kas.”

Afbouwen watergift

De watergift is met de korter wordende dagen al wat afgebouwd. We stoppen eerder, en starten later. Als we drain willen hebben, dan doen we dat wat later in de morgen. ’s Nachts laten we de matten wat meer interen, om voldoende zuurstof bij de wortels te houden. Nu we minder water geven, is ook de EC weer iets hoger gezet. Na die hitte is de EC al van 1,6 naar 1,8 gegaan. Als het zonnige weer omslaat, gaan we 2,0 EC meegeven.”

Plagen onder controle

Plagen blijven onder controle. “De wittevliegdruk blijft hoog, maar ‘de bio’ houdt het wel vol om het evenwicht te bewaren”, zegt Claasen.

Water wordt een steeds belangrijker item op het bedrijf

Contract mobiele waterzuivering

Naast de directe teeltaansturing vragen meer zaken de aandacht van de ondernemer. Zo heeft de teler nu een contract voor mobiele zuivering, voor als het nodig mocht zijn om een waterstroom te lozen waarin eerst nog gewasbeschermingsmiddelen afgebroken moeten worden. “Maar we willen naar een permanentere oplossing op het eigen bedrijf. Water wordt een steeds belangrijker item.” Als er toch geïnvesteerd gaat worden in een installatie, wil hij ook gelijk opties om meststoffen eruit te kunnen halen, met oog op de stapsgewijs strenger wordende wetgeving met betrekking tot het mogen spuien van stikstof en fosfaat.

Huisvesting tijdelijk personeel

Claassen: “Verder ben ik nog bezig met de huisvesting van het tijdelijke personeel. Het huis dat ik daarvoor nu huur, raak ik volgend jaar kwijt. Je wilt je medewerkers fatsoenlijk huisvesten. Daarom probeer ik vergunning voor goedgekeurde woonunits te krijgen en die op een mooi plekje neer te zetten, waar ze niet te kijk staan. Als je daar een ontheffing voor tien jaar voor krijgt, dan staan we voorlopig weer gesteld.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.