teeltgeluid

‘Minder goede zetting tomaten’

De hittegolf is niet goed voor een normale productie; de zetting van de tomatenplant is dan niet goed.

“De kracht hebben we eigenlijk niet in de tomatenplant kunnen vasthouden”, zegt Wesley van Schie van tomatenbedrijf L.A. van Schie in Kwintsheul. “In week 25 hebben we al een kleine hittegolf gehad, waardoor het te warm was en de etmaaltemperatuur van 24 graden te hoog. Daardoor kwam er een hapering in de zetting. Ook te veel Macrolophus zorgde ervoor dat er nog wel eens een bloemetje af viel. Dit alles zorgde voor een minder goede zetting.” Hierdoor zijn er in week 30, acht weken na de slechtere zetting, minder tomaten geoogst.

Mede doordat Ocap 3 maanden zo goed als geen CO2 heeft geleverd, waardoor er te weinig CO2 was, zijn de vruchten minder goed uitgegroeid en ook 5 tot 6 gram fijner. “Het gemiddeld vruchtgewicht is nu 75 gram. Vorig jaar was dat deze tijd nog 81 gram.”

Plantbelasting afgenomen

De plantbelasting is afgenomen en iets gezakt van 240 naar 220 stuks tomaten per vierkante meter. Van Schie: “De laatste weken valt de productie tegen en leveren we kilo’s in. De plantbelasting loopt echter alweer op. We zijn nu wel zes weken na de langste dag. Dan wil je niet dat de plantbelasting al omhoog gaat. We willen nog een normale productie hebben, maar deze valt om eerdergenoemde redenen tegen.”

Temperatuur verlaagd

Om wat meer groei te hebben, heeft de tomatenteler in week van 26 de nachttemperatuur in de voornacht (een uur voor zonsondergang) verlaagd van 18 naar 17 graden en de nanacht (vanaf 2.00 uur) op 19 graden gehouden. In week 30 is hij teruggegaan naar 16 graden in de voornacht en 18 graden in de nanacht.

De dagtemperatuur is vanaf 10.00 uur tot een uur voor zonsondergang ingesteld op 20 graden met een lichtverhoging van 4 graden. De maximumtemperatuur mag oplopen naar 26 graden, waar de luchttemperatuur op staat ingesteld. “Wanneer het overdag buiten boven de 30 graden is, kan het op het heetst van dag tussen 14.00 en 18.00 uur in de kas toch 1,5 graad koeler zijn dan buiten, omdat de plant verdampt en de kas koelt. En bij warm weer wordt de voornachttemperatuur veelal niet gehaald of wordt net tegen 2.00 uur aangetikt.”

Bespuitingen tegen ziekten en plagen

In de kas zitten veel Macrolophussen. Ondanks dat de correctiebespuiting met Admiral tegen witte vlieg in een hoekje van de kas goed heeft gewerkt tegen de eieren en larven, is er sinds week 31 een forse toename van witte vlieg in de hele kas. Ter bestrijding heeft de tomatenteler Verimark meegedruppeld. De plant neemt het middel op in de sapstroom en de witte vlieg moet het daaruit weer opnemen. “De bestrijding heeft effect, want we zien het al wat rustiger met witte vlieg worden.”

Botrytis is het hele jaar al een heikel punt. “Met het ras Mediax hebben we al snel last van Botrytis. Vooral bij hete dagen vallen de aangetaste planten snel weg, omdat ze het water niet meer goed kunnen transporteren en dood gaan. Tot nu toe is het nog acceptabel”, zegt de tomatenteler.

Dit jaar hebben we voor het eerst tot de tiende tros de tomaten als tros geoogst

Voorzichtig met water geven

“We proberen nu al voorzichtig te zijn met water geven. De EC van 0,3 voor de lichtverhoging hebben we eraf gehaald. We geven 3 EC mee. De EC in de mat mag weer wat oplopen, zodat we richting het najaar een stevige plant opbouwen om Botrytis tegen te gaan.” Om Botrytis tegen te gaan heeft Van Schie ook de lege trossen van de planten afgeknipt.

Het seizoen wordt net zoals andere jaren afgemaakt met de oogst van losse tomaatjes. “Alleen dit jaar hebben we voor het eerst tot de tiende tros de tomaten als tros geoogst”, zegt de teler.

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.