teeltgeluid

‘Latere invloed van hitte afwachten op kracht gewas’

Bij Voort Horticulture in Honselersdijk staat het paprikagewas van het rode ras Vinales er naar tevredenheid bij.

John van der Voort: We hebben een extreme hete week gehad. Het gewas is goed door die hitte heen gekomen. Daar zijn we heel blij mee. De kwaliteit bleef ook goed, op een enkel verbrand schoudertje na.”

Dankzij de flexibiliteit van het personeel kon al het oogstwerk afgemaakt worden middels een aangepast werkrooster. ’s Morgens werken, zodat personeel ’s middags niet in de ergste hitte in de kas hoefde te zijn. “En een zaterdagochtendje extra werken.”

Schermen tegen zon

Er is geschermd tegen te felle instraling. “Omdat de afstand tussen het schermdoek en het gewas bij ons niet zo groot is, hebben we wel een wat grotere kier aangehouden. Anders zou het nog warmer in de kas worden als je het scherm dicht trekt.”

De etmaaltemperaturen waren extreem hoog. “Te hoog. Nu heeft het gewas daar gelukkig nog niet zo’n last van gehad, en is het goed door de hitteperiode heen gekomen. Maar ik hoop dat die hoge etmaaltemperaturen later in de teelt niet te veel invloed zullen gaan hebben op de kracht van het gewas. Dat zie je over een paar weken pas.” Er wordt naar de laatste zetting toegewerkt. “Daarbij zijn we onder andere kort aan het toppen.”

Geen extreme EC verlaging

Er is tijdens de extreem warme weersomstandigheden veel water gegeven. “Daarbij zijn we niet heel extreem laag geweest in de EC-gift.” Nu buitentemperaturen weer normalere waarden krijgen, probeert Van der Voort de EC in de mat weer boven de 3 mS/cm te houden.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.