teeltgeluid

laatste update:9 jul 2020

‘Proberen toe te werken naar goed eindschot’

Het komkommergewas bij Dave van der Ploeg in Nootdorp staat er in week 26 naar zijn zin bij.

“We gaan langzaam richting het einde van de teelt. Half april is geplant, met 7 mei de eerste oogst en we hebben nog een kleine vier weken te gaan. In week 27 gaan we nog proberen om er een hoos aan te krijgen, voor een goed eindschot. Als de huidige hitte verdwenen is, gaan we daarnaartoe werken, door te sturen op een koelere voornacht.”

Continue productie

Tot nu toe is Van der Ploeg dik tevreden over de producties. “We hebben iedere dag door gesneden, zonder overgang tussen stam en rank. Vanaf het begin heeft het gewas goed in balans gestaan. Je sneed iedere week rond 9,5 vruchten. Die balans in de plant heeft daarbij geholpen. Je kunt ook wel eens hebben dat je de ene week vijf vruchten snijdt en een andere week twaalf of dertien komkommers, maar deze teelt is het heel stabiel.”

Op tijd beginnen met luchten en ’s avonds veel luchten

De vruchtkwaliteit is nog steeds goed, al begint het wel merkbaar te worden dat de teelt zijn laatste fase ingaat. “In de laatste oogstweken ga je meer klasse 2 tegenkomen.” Hij hoopt dat de aangetrokken prijsvorming door zal zetten in de komende periode. “We hebben ook tien weken onder de kostprijs moeten leveren.”

Op tijd luchten

Momenteel wordt de etmaaltemperatuur zo veel als mogelijk is met de warmere weersomstandigheden gedrukt. “Op tijd beginnen met luchten en ’s avonds veel luchten.” De temperaturen staan ingesteld op een voornacht van 18,5 graden en een nacht van 19 graden. “Op lichte dagen kom je toch nog uit op etmaaltemperaturen van 22,8 tot 23 graden.”

Spint, luis, een heel enkel tripsje, je ziet van alles wel wat, maar het blijft onder controle

Watergift aanpassen

In de voorbije periode met wisselingen tussen donker weer en dan weer zonnige dagen, werd dat vooral opgevangen met aanpassingen in de watergift. Met heel zonnige omstandigheden werd drie weken geleden ook nog geschermd tegen te felle instraling, door het schermdoek driekwart dicht te trekken boven 650 watt instraling. Er staat nu nog ingesteld om boven 700 watt te schermen. “We doen dat nog, maar voor het oudere gewas dat er nu staat, hoeft het eigenlijk niet meer.”

Bij de watergift wordt 2,5 EC aan voeding meegegeven, dat resulteert in rond 3 EC in de mat.

Biologische luis bestrijding

Qua ziektes en plagen is het rustig. “Spint, luis, een heel enkel tripsje, je ziet van alles wel wat, maar het blijft onder controle.” Er is volop Phytoseiulus ingezet tegen spint. Tegen luis is biologisch gestart. “Dat is heel goed bevallen. De insteek was om het zo lang mogelijk biologisch vol te houden nu we geen Plenum meer kunnen gebruiken. Tot week 25 is dat gelukt. Daarna zagen we één plek die vies werd van de luis. Voor de rest van de kas had het nog niet gehoeven, maar we hebben toen toch maar Tepekki meegedruppeld. Met Plenum wist je, als je luis zag, dat je daar na een behandeling weer van af was. Met Tepekki hadden we nog geen ervaring. Al hadden we van collega’s al gehoord dat Tepekki bij hen goed heeft gewerkt.”

Een paar weken geleden is nog wel heel grondig gewaswerk verricht, waarbij meer blad is verwijderd

Qua schimmelziektes heeft het komkommergewas nergens last van. “We hebben nog geen rottigheid gezien van bijvoorbeeld Botrytis of Mycosphaerella. Wel hebben we preventief wekelijks geLVMd tegen meeldauw, met afwisseling van middelen die niet allemaal in de zelfde groep van werkzame stoffen zitten.”

Laatste gewaswerk

In week 25 is bij het gewaswerk nog snel een blaadje eruit gehaald en een rankje getopt, toen even wat tijd over was. “Deze week (week 26) doen we dat er ook nog bij, maar daarna gaan we geen arbeid meer in het gewas stoppen, dat half juli eruit ligt.” Een paar weken geleden is nog wel heel grondig gewaswerk verricht, waarbij meer blad is verwijderd en alle ranken netjes naar beneden zijn gehaald.

Derde teelt

De aandacht is ook al weer deels gericht op de volgende teelt. “Die wordt 27 juni gezaaid, om op 18 juli te kunnen planten als 21-daags plantje. “Het wordt weer Lausanne in de derde teelt. Dat bevalt ons heel goed.” Er is nog geen virus waargenomen, wat tot een andere rassenkeus met meer resistentie had kunnen leiden.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.