‘Niet rommelen aan vakkundigheid boer en tuinder’

Minister bemoeit zich met het voer van dieren. Stel je eens voor dat ze teeltrecepten gaat maken!

Geschiedenis en staatsinrichting. Zo heette het vak dat ik op school kreeg. Ik geef toe dat het lang geleden is maar velen van jullie zullen het zich nog herinneren. Als ik de media vandaag de dag moet geloven, is de geschiedenis mij niet goed bijgebracht. De helden van ons verleden blijken achteraf criminelen te zijn. Dat was vroeger, dus een discussie levert weinig op.

Toen ik voor het eerst in Rusland kwam, voelde ik mij rijk

Belangrijker is de staatsinrichting. Ons werd verteld dat de democratie de ultieme vorm van bestuur is. Toen ik voor het eerst in Rusland kwam voelde ik mij rijk, omdat men daar in een dictatuur leefde. Als antwoord op alle klachten van de mensen met wie ik omging had ik altijd het antwoord dat het bij ons anders was: wij hadden een democratie.

Enorme afstand tussen politiek en burger

Of ik naïef was of dat alles geleidelijk verandert weet ik niet. Wel zie ik dat wij niet (meer) in een democratie leven. Het referendum is afgeschaft, omdat het te moeilijk was de uitkomst ervan te interpreteren. De afstand tussen politiek en burger is nog nooit zo groot geweest. Beslissingen worden in achterkamers genomen, een oplettende groep kan zich ternauwernood verdedigen. Als je niet oplet, word je uitgewist.

Innovatie en vakkundigheid in sterke tuinbouw

De boeren vormen een goed voorbeeld. Menigeen zal zich verbazen dat deze mensen op zaterdagavond in de regen in touw zijn. Maar hier schuurt de democratie aan de dictatuur. Een minister die zich wil bemoeien met het voer van de dieren. Stellen jullie zich voor dat de minister jullie teeltrecepten gaat maken. We zijn sterk geworden in de land- en tuinbouw door de innovatieve en vakkundige kracht van onze ondernemers. Als je hieraan gaat rommelen, is de weg naar beneden ingezet.

Democratie moet blijven werken

Daarom vraag ik iedereen na te denken en ervoor te zorgen dat de democratie blijft werken, want er staan meer mensen achter ons dan je denkt. Ik hoop dat ik vroeger op school toch de goede dingen geleerd heb. Anders was het tijdverkwisting.

Of registreer je om te kunnen reageren.