teeltgeluid

‘Misschien wel iedere teelt met nieuwe matten beginnen’

Teeltverantwoordelijke Jan Biemans van Groentekwekerij Tielemans in Boekel is halverwege week 30 bezig met zijn wekelijkse telronde van de bladafsplitsing en bloemaanleg.

De tellingen bieden hem informatie voor de productieplanning van de hogedraadteelt komkommer bij Groentekwekerij Tielemans in Boekel. Bijvoorbeeld of er om en om gedund kan blijven worden, of dat het juist beter is om een setje vruchten aan te houden. “We gaan weer van het licht af. Ergens rond de tweede week van augustus gaan we daarom weer acht komkommers per week plukken, in plaats van negen stuks zoals nu.”

Bijbelichten

Met een paar donkere dagen achter de rug, is Biemans blij dat de aanwezige belichtingsinstallatie ingezet kon worden. “Je kunt dan de gewenste etmaaltemperatuur blijven halen. In een afdeling zonder lampen moesten we met het donkere weer wel omlaag met de etmaaltemperatuur. Dat zie je daar meteen terug in een lagere bladafsplitsing.”

Door de belichting blijft ook de wateropname op donkere dagen automatisch beter op peil. Al valt het direct na een weersomslag op dat planten dan sowieso nog steeds veel water opnemen, als ze net daarvoor enkele warme zonnige dagen meegemaakt hebben.

Volvelds ingrijpen voorkomen

Een witte vliegje, een luisje; van diverse plagen valt wel iets waar te nemen. Toch blijven ze onder controle. Een grote hoeveelheid vanglinten ondersteunt daarbij veel om witte vlieg beheersbaar te houden. Spint is tot nu toe geen probleem. “Er is daartegen wel flink biologie uitgezet.”

Om volvelds ingrijpen in de kas zo lang mogelijk te voorkomen, gaat er heel regelmatig iemand rond met een klein spuitje om pleksgewijs te corrigeren indien nodig.

Zorgvuldig gewaswerk

In een onbelichte teelt is iets meeldauw te zien, maar schimmelziektes zijn verder geen probleem. “Je blijft er ook wel op letten, zeker met nieuw personeel, dat ze netjes – langs de plant af – blad knijpen, zodat er geen stompjes blijven staan die een rotplekje kunnen worden.”

Nieuwe matten

Tijdens een vervroegde teeltwisseling rond half juni, na een aantasting door crazy roots, zijn alle substraatmatten vervangen. Normaal blijven die langer liggen, zodat de teelt een paar dagen minder lang stil ligt, en dus weer sneller in productie is.

“Maar als je ziet hoe makkelijk de inworteling dan gaat, en dat je helemaal geen last van Pythium hebt, rijst toch de vraag of we niet na iedere teelt met nieuwe matten moeten beginnen. Daar moeten we toch nog eens heel goed aan gaan rekenen.”

Tomatenteelt

In een afdeling waar een traditionele teelt heeft gestaan, was het oorspronkelijk de planning om die te laten volgen door achtereenvolgens nog een traditionele komkommerteelt en een tomatenteelt. Maar uiteindelijk is er vanaf 4 juni een hogedraadteelt ingegaan, die tot eind oktober of half november doorgetrokken zal worden.

Biemans heeft een hectische week achter de rug, omdat er in week 29 tomaten geplant zijn van het ras Juanita, op 4,5 stengels per vierkante meter. “Dat is even flink werken. Planten, botjes breken, planten vastzetten.” Met van die onverwachte dingen tussendoor, zoals een watergeefunit die op alarm ging omdat de EC-bewaking nog binnen de lagere EC-begrenzingen van de komkommerteelt was blijven staan.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.