teeltgeluid

‘Paprika’s goed grof, ondanks groot zetsel’

Het paprikagewas bij Voort Horticulture in Honselersdijk is volop in productie.

John van der Voort: “Vorige week (week 25) was dat al zo en de productie blijft op niveau. Gezien het grote zetsel dat er hangt, is de grofheid nog buitengewoon goed. De kwaliteit is ook heel mooi.”

De zetting blijft goed doorgaan, evenals de groei. Dat laatste is zeker ook van belang. “Het wordt al aardig zomer. Net voor die warmte moeten de planten het goed aan kunnen. En dat gaat tot nu toe goed. We zijn daar over te spreken.”

Schermen tegen instraling

Tijdens de vorige warme en zonnige periode is behoorlijk wat geschermd tegen te felle instraling. “Nu heeft het gewas dat niet meer nodig. Dus schermen we de zon niet meer weg, tenzij sprake is van een combinatie met harde en droge wind. Alleen die echte extremen halen we er nog af door te schermen.”

Vitalis werkt vriendelijk qua oogsten en gewaswerk

Qua klimaat wordt geprobeerd ’s ochtends zo koel mogelijk te beginnen. “Al vroeg flink luchten, om te proberen de koelte zo lang mogelijk in de kas te houden. Ook in de nacht houden we het zo koel mogelijk om de etmaaltemperatuur te drukken.” Als de buitentemperaturen weer ietsje lager worden, komen er weer gebruikelijker temperatuurinstellingen in, van 17 graden in de nacht en 21 graden overdag.

Arbeidsvriendelijk gewas

Gewaswerk blijft beperkt tot de standaard rondjes toppen en indraaien. Dat is maar goed ook. “We hebben het druk genoeg met oogsten en sorteren.” Wat dat betreft komt de beperkt benodigde gewasarbeid gunstig uit, mede dankzij de eigenschappen van het ras dat hij dit jaar voor het eerst teelt. “Vitalis werkt vriendelijk qua oogsten en gewaswerk. Dat scheelt op mijn tuin bijna een man aan arbeid. Dat is gewoon zo, al klinkt het bijna als reclamepraatje voor een zaadfirma.” Waar tegenover staat dat hij zich wel wat zorgen maakt over hoe straks de grotere lengtegroei uit gaat pakken in verhouding tot de beschikbare kashoogte.

Een goed correctiemiddel tegen luis is van wezenlijk belang

Alert op rupsen

De biologische bestrijding loopt voorspoedig. “We hebben heel weinig problemen met ongedierte. Het is nu wel scherp opletten tot we de eerste rupsen gaan vinden. Dan grijpen we direct in, hoe druk we het ook hebben met andere werkzaamheden. Anders loopt het uit de hand.”

Tegen luis is Van der Voort meer gaan uitzetten dan voorheen, sinds het wegvallen van Plenum als snel en afdoende middel om te corrigeren. “Op dit moment kan ik daar aardig mee uit de voeten, maar je kunt het nooit blijven bijhouden met alleen biologie. Ik heb al eerder een keertje in moeten grijpen. Een goed correctiemiddel tegen luis is dus van wezenlijk belang. Dat hebben we echt keihard nodig.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.