teeltgeluid

‘Nieuw gewas in kas na windhoos’

Halverwege week 24 is Arthur van Geest in Tinte de matten aan het voldruppelen, als voorbereiding op de nieuwe komkommerteelt.

Vanwege schade door een windhoos op 30 april ging de vorige teelt verloren, die toen net in productie begon te komen. “Het dek lag gelukkig sneller dicht dan gedacht. En de schade aan het schermdoek viel mee. Er moest een klein aantal banen vernieuwd worden, naast het hele dradenbed. Verder moesten er op het eind nog wat verwarmingsbuizen hersteld worden, die kromgereden waren door de zware beglazingsmachines.”

Hele lange of kortere teelt

Op zaterdag 13 juni wordt geplant. Op de opgestuurde foto van de plantenkweker was te zien dat de planten nog niet heel groot waren. “Maar toch net te groot om er tot maandag mee te wachten.” Waar de geruimde teelt het ras Uniformico betrof, is nu gekozen voor Lausanne. “Het wordt waarschijnlijk één hele lange teelt. Dan heeft Lausanne meer uithoudingsvermogen en wordt iets grover. Maar we gaan later aan de hand van de stand van het gewas nog beslissen of we in augustus misschien toch nog een keer extra gaan planten, waarmee we dit jaar naar vier plantingen zouden gaan.”

Coating op dek

Waar normaal wordt tussengeplant, start vanwege de onverwachte teeltruiming de hele kas nu met jonge planten, terwijl er warm zomers weer wordt opgegeven. “We hebben een Redufuse IR-coating op het dek laten spuiten. En met de klimaatinstellingen streven we ernaar om niet te ver boven de 22 graden Celsius etmaaltemperatuur uit te komen. Maar als het buiten echt warm wordt, dan heb je dat niet meer helemaal in de hand.” Er wordt een voornacht van 18 graden aangehouden en een nanacht van 19 graden Celsius. Overdag wordt dat 21 tot 22 graden Celsius.

Snelle groei

De matten worden volgedruppeld met 3,5 EC en een pH van 5,2. “Omdat de plant in het begin best veel eet. Ook starten we met ammoniumnitraat, omdat het in de zomer allemaal zo snel groeit. Anders loopt de pH te ver op.”

Door de ongewenste volledige teeltwisseling moet de opbouw van de biologie ook weer helemaal bij nul beginnen. “Maandag gaan we direct montdorensis strooien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.