teeltgeluid

‘Meerwaarde interlight-leds in zomerperiode’

Theo van der Kaaij in Berlikum (Fr) constateert verschillen tussen zijn belichte afdelingen.

“Merlice onder tussenlicht van leds heeft grovere tomaten bovenin de plant. Met Son-T, waar we wat voorzichtiger hebben belicht, zijn de tomaten momenteel fijner. Ondanks veel zonlicht hebben we toch veel uren kunnen belichten, omdat de plant het goed kon hebben”, vertelt de tomatenteler. Tot en met week 21 was er in totaal 26.000 joules/cm2 meer instraling dan vorig jaar. Hiervan was 10.000 joules/cm2 natuurlijk zonlicht en kwam 16.000 joules/cm2 van de belichting.

Belichten met interlights

Het gewas wordt nu alleen nog met de interlights (leds tussen het gewas) belicht. In week 21 is hiermee nog 47 uur belicht. Dat is gemiddeld ongeveer 7 uur per dag. Het tussenlicht staat vanaf 5.00 uur aan. Bij 350 W/m2 gaan de interlights uit. Van der Kaaij: “Bij mooi weer gaat deze belichting om 10.00 uur al uit. Het gewas Merlice in de hybride belichting heeft heel generatief gestaan. Nu groeit het gewas weer en staat het ‘lekker fris’ bij. De productie ligt 1 kilo voor op vorig jaar.

De Macrolophussen zijn nu goed aanwezig, maar er is nog geen prikschade

Biologische gewasbescherming gaat goed

De ziekten en plagen in de belichte kassen 1 en 2 zijn onder controle. Van der Kaaij: “De Macrolophussen zijn nu goed aanwezig, maar er is nog geen prikschade. We monitoren dat met tellingen en zien dat de biologische bestrijder met 1 of 2 per plant op niveau is. Vorig jaar waren dat 5 tot 6 of zelfs meer Macrolophussen per plant. Dat is te veel.”

De opbouw van de biologische bestrijding loopt goed. “We zijn met een nultolerantie begonnen en willen we eigenlijk biologisch telen. Het is moeilijk om een biologisch evenwicht te krijgen, maar dat gaat nu goed.” In alle kassen is wel twee keer onderdoor gespoten met spuitzwavel tegen galmijt.

Extra productie

In kas 2 met alleen Son-T belichting is de tomatenteler in week 18 gestopt met belichten. “We hebben de Son-T belichting eerder afgeschakeld, omdat de planten het niet aan konden en hiervan moesten herstellen. Het gewas had de stikstof geheel uit steenwolmat opgenomen en heeft dus heel generatief gestaan. Nu staat het gewas er weer fris en groen op. We hebben wel minder belicht, maar toch dezelfde productie als met de interlights in kas 1. We gaan door met het tussenlicht in kas 1, waardoor we meer zomerproductie verwachten en een beter eindschot. Hier zit dan een stukje meerwaarde in het voordeel van interlights is onze ervaring.” Het gewas van Marinice is de hele winter lekker groen gebleven en groeit nu ook lekker door. Merlice was generatiever geworden, maar is nu helemaal bijgekomen en staat goed frisgroen.

Als ik een tomaat wil eten, loop ik naar de kas met Marinice toe

Onbelichte teelt

De teler is tevreden over de onbelichte teelt van Marinice, omdat het gewas er sterk bij staat. Dat komt mede ook door de grote hoeveelheid meer zonlicht. De productie is goed en ligt ruim 1 kilo op vorig jaar, toen er Merlice werd geteeld. “Als ik een tomaat wil eten, loop ik naar de kas met Marinice toe”, meldt de teler. “Toch vind ik de plant niet mooi vanwege de trosinplanten rommel op de tros. De tros ziet er ook niet uit, doordat deze bij Marinice iets omhoog staat. Je wilt een tros hebben die naar beneden afbuigt en stevig wordt. Het knikken van de trossen is niet aan de orde, maar was wel onze angst. Tot de zevende tros zijn ze gebeugeld en daarna niet meer. Toch zijn er geen trossen geknikt.”

Het ras heeft door geribde bloemen ook last van bonkjes. “Deze halen we er met de trossnoei af. Dat kost meer arbeid dan bij Merlice, maar verder goed te doen.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.