teeltgeluid

‘Kracht in plant vasthouden’

“We moeten de sterke kop van de plant en sterke tros zien vast te houden voor als na het donkere weer de mooie zonnige dagen weer terugkomen”, zegt Wesley van Schie van tomatenbedrijf L.A. van Schie in Kwintsheul.

“Na Pasen hebben we tot begin juni een behoorlijk lange periode met mooi weer gehad. Dan is het zaak om de snelheid erin te houden. Dat hebben we gedaan met een hogere gemiddelde etmaaltemperatuur. In week 22 heeft de etmaaltemperatuur enkele dagen 22 graden aangetikt bij een lichtinstraling van bijna 3.000 Joule/cm2, die toen werd gemeten. Dergelijke waarden zien we normaal gesproken pas tegen de langste dag. De gemiddelde etmaaltemperatuur was in die week 21,5 graden”, vertelt de tomatenteler.

Lagere etmaaltemperatuur

Vanwege de omslag naar donker weer doet de teler het even rustig aan, maar houdt wel voor het ras Mediax de snelheid erin om de planten en afbloei goed te houden. “We hebben de etmaaltemperatuur verlaagd naar 19,5 tot 20 graden. We moeten oppassen dat het bij donker weer niet te warm is, maar de nachten mogen ook niet te koud zijn. Anders hebben we moeite met de zetting en kans op een bladrandje. De hele nacht, zonder voor- en nanacht, staat op 18 graden ingesteld. Als we te laag in de nachttemperatuur gaan, loopt de zetting niet goed. We moeten sterke trossen houden om snelheid te houden.”

We proberen de plantbelasting hoog te houden om een goede balans in de plant te hebben

Begrenzing luchtramen

Bij mooi weer gaat de nanacht vanaf 1.00 uur naar 19 graden. Rond 8.00 uur gaat dan de dagtemperatuur naar 20 graden. Vanaf 10.00 uur gaat de stralingsverhoging in van 4 graden, die om 12.00 uur bereikt mag zijn. “Als 24 graden na de stralingsverhoging is bereikt, mag deze temperatuur de hele middag op dat niveau blijven. Wanneer het licht afneemt, mag temperatuur tot 20.00 uur op 22 tot 23 graden worden vastgehouden. Daarna gaat de nachttemperatuur van 18 graden in”, laat de teler weten. De luchttemperatuur ligt 0,2 graden boven de stooktemperatuur en loopt met de stralingsverhoging mee. “Door bepaalde weersinvloeden, zoals bij een droge wind, worden de luchtramen begrensd en dan mag de temperatuur oplopen tot een maximum van 26 graden.”

Achterstand productie loopt terug

Tot Hemelvaartsdag zijn de tomaten als trossen geoogst, daarna los. Door het oogsten van trossen lag de productie 3 kg/m2 achter op vorig jaar. Door het mooie zonnige weer en het los gaan oogsten, is de productie opgelopen. Na week 23 is het verschil teruggelopen naar 1,2 kg/m2. Door het mooie weer verwacht de teler dat de productie op een redelijk hoog niveau blijft. Voor de oogst van losse tomaten worden de trossen niet meer gesnoeid.

Van Schie: “We proberen de plantbelasting hoog te houden om een goede balans in de plant te hebben en voldoende zetting te houden. Dit omdat we nu naar de zomer toe veel gaan oogsten.”

Er zijn veel Macrolophussen, die een enkel bloemetje aborteren

EC met lichtverlaging

Afhankelijk van het interen van de mat in de nacht begint het water geven om 8.00 of 8.30 uur en stopt tussen 17.00 en 17.30 uur. Bij mooi weer stopt dat pas om 20.00 uur. Dan wordt 8,5 liter/m2 gegeven. Bij donker weer is dat 4,5 liter/m2. De EC-waarde is 3 mS/cm met een lichtverlaging van 0,3 om bij veel instraling, en dus hoge temperaturen, het de planten makkelijker te maken om water op te nemen.

Acceptatie geaborteerd bloempje

Na Pasen heeft het uitzetten van sluipwespen Eretmocerus tegen witte vlieg in eerste instantie niet voldoende gewerkt. In een hoekje van de kas heeft de teler een correctie moeten uitvoeren door Admiral te spuiten. Dit heeft goed gewerkt tegen de eieren en larven. Nu hebben de natuurlijke vijanden weer de overhand. Ook zijn er veel Macrolophussen, die een enkel bloemetje aborteren. De tomatenteler: “In de teelt van losse tomaten accepteren we dit; bij de trostomaten zouden we moeten ingrijpen.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.