Doorgaan naar artikel

’Meer tomaten door extreem zonnig weer’

Overdag veel licht en hoge buitentemperaturen, ’s nachts wat kouder; ideaal weer om tomaten te telen.

“Het gewas van Sweetelle staat er goed op met heel veel dubbele trossen door het geweldige goede weer van de laatste maanden”, constateert Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant). “De oogst verloopt vlotter en begon een week eerder dan vorig jaar. De eerste kleuring was rond 8 maart. De eerste tomaatjes zijn 19 maart los geoogst en in emmers verpakt. De productie ligt 20 procent hoger dan vorig jaar.”

Trossen tomaten bij verwarmingsbuizen

De planten staan er goed op. Kanters heeft in februari meer ‘gas gegeven’ met een hogere buistemperatuur van 65 graden, terwijl de gemiddelde etmaaltemperatuur van 16,6 graden toch niet is verhoogd. “Door de hogere buistemperatuur zijn we eerder op de markt. Doordat we niet op goten telen, liggen de oogstbare trossen dichtbij de verwarmingsbuizen. De hogere buistemperatuur heeft dan positieve invloed op de afrijping. Nadeel is dat in het begin de laaghangende trossen niet makkelijk zijn te oogsten.”

De kwaliteit en de doorkleuring van de vruchten is goed. Het vruchtgewicht is 12,2 gram per tomaat, wat redelijk is voor Sweetelle. Omdat het zonnige weer het toeliet, is de gemiddelde etmaaltemperatuur verhoogd. In week 16 was deze 19,5 graden en in week 17 20,5 graden. “Daardoor hebben we een vlot en sterk gewas.”

Tomatenras Sunstream gevoelig voor witkoppen en scheuren

“Sunstream is een prachtig gewas”, meldt de teler. “Dat kan ook niet anders met het extreem mooie weer voor de tijd van het jaar. Het is nog nooit zo goed geweest en ideaal weer voor het telen van tomaten.”

De planten hebben wel veel last gehad van witkoppen. De teler schat ongeveer 10%. Bij deze planten zijn nieuwe dieven aangehouden. “Het ras Sunstream is gevoelig voor witkoppen.

Een ander nadeel van dit ras is dat de tomaten in een bepaalde periode makkelijk scheuren. Bijvoorbeeld als het zomerweer omslaat naar minder goed weer. De tomatenplant is dan aan het ‘werken’ en duwt de vrucht kapot.”

De productie van Sunstream is met 23% tot nu toe wel hoger dan vorig jaar. Kanters: “Gezien het mooie weer zal het de komende weken zo blijven. De kwaliteit van de trossen is prima en de vruchten zijn grof, maar niet al te grof.” Na de oogst van de trossen met 12 tomaten worden ze verpakt op schalen van 200 tot 500 gram in flowpack.

Toewerken naar 25% drain

De gemiddelde etmaaltemperaturen zijn gelijk aan Sweetelle. “Op de dag dat we Sunstream moeten dieven en indraaien, zetten we een paar uur van tevoren de buistemperatuur hoger. Vanaf 4.30 uur gaat deze van 35 naar 50 tot 55 graden om de plant wakker te schudden en te activeren.”

Kanters start om 9.00 uur met water geven en doet dat tot 10.00 uur met een paar kleine druppelbeurtjes met een EC van 3 en pH van 5. Vanaf 10.00 tot 15.00 uur zijn het grotere druppelbeurten, waarbij hij probeert om 25% drain te halen. Vanaf 15.00 tot 17.00 uur wordt er met kleinere beurten rustiger water gegeven.

We willen vanaf het begin de plagen biologisch onder controle krijgen, waardoor we preventief op plagen inspelen

Tomatenmineermot Tuta onder controle

Zowel in de kas met Sweetelle als in die met Sunstream zitten nog enkele Tuta’s. Om deze tomatenmineermot te bestrijden heeft de teler Isonet-T met verwarringsferomonen opgehangen. Het is tot nu toe onder controle en wordt niet erger. Wekelijks worden nog Macrolophussen uitgezet tegen Tuta, witte vlieg en spint.

De teler is minder tevreden over de uitgezette Trichocontrol, een sluipwesp tegen Tuta absoluta en Turkse mot. “We hebben drie keer niet al te veel uitgezet om het uit te proberen, maar zagen er niets van terug. Hier waren we vooraf wel voor gewaarschuwd, maar wilde het toch proberen. Want wie niet waagt, wie niet wint.”

Preventief heeft de tomatenteler de roofmijt Phytoseiulus tegen spint uitgezet. De spint is onder controle en breidt zich niet verder uit. “We willen vanaf het begin de plagen biologisch onder controle krijgen, waardoor we preventief op plagen inspelen.” Tot eind juni worden nog wekelijks kaartjes met mix van sluipwespen Encarsia en Eretmocerus tegen witte vlieg uitgezet.

Maatregelen tegen coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er verschillende aanvangstijden en pauzes voor meerdere groepen. “Ook met het lopen over het betonpad blijven we verder uit elkaar. Voor het koffiedrinken en eten is de kantine ruimer opgezet. Een gedeelte van het personeel zit ook buiten de kantine.”

De hygiëne is al op een hoog niveau vanwege het protocol om een besmetting met tomatenvirus ToBRFV tegen te gaan. Preventief worden handen al ontsmet en handschoentjes en schone kleren gedragen. Kanters: “Het personeel beseft goed wat er aan de hand is en gaat goed met de regels om. Een klein voordeel van de coronamaatregelen is dat we nu al iets meer scholieren aan het werk hebben, omdat ze niet meer naar school hoeven. De Poolse medewerkers blijven ook hier, want als ze teruggaan naar Polen moeten ze twee weken in quarantaine. Wel bestaat het gevaar dat als in juli de maatregelen in hun land worden versoepeld, ze massaal met vakantie gaan. Dan hebben we wel een probleem.”

Auteur: Harry Stijger

Share this

Afbeelding
Janus Kanters

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin