Doorgaan naar artikel

‘Gasbergingen vol goedkoop gas’

De energiemarkt blijft er een van dalingen en lage prijzen, wat al lang voor corona begon te spelen.

Van week op week is de prijs van de daghandel in gas eerst gestegen en vervolgens weer gedaald, waardoor effectief de prijs gelijk gebleven is. Overigens is de prijs nog altijd laag te noemen. De langetermijnprijzen hebben een licht dalend verloop.

De gasbergingen worden momenteel in rap tempo gevuld met zeer goedkoop gas. Het lijkt erop dat in dit tempo de bergingen binnen twee maanden volledig gevuld zullen zijn. Verleden jaar waren de velden pas rond oktober volledig gevuld.

Winst Gazprom in 2019 al lager

Gazprom rapporteerde een daling van 17% in de nettowinst van 2019 als gevolg van toen al lagere prijzen en een dalende vraag in Europa. Die nettowinst kwam altijd nog uit op 16,3 miljard dollar. De verkoop aan Europa en Turkije, die het grootste deel van de winst van Gazprom vertegenwoordigen, daalde met 4% in volume tot 232,4 miljard kubieke meter. Reden voor deze terugloop zou te wijten zijn aan de weersomstandigheden en hogere aanvoer van LNG. Het aandeel van Gazprom op de Europese gasimportmarkt in 2019 bedroeg 35,5%, aldus het Russische bedrijf.

Koers daghandel elektra wederom laag

De koers van de daghandel bleek wederom laag, ondanks dat veel productie-installaties buiten bedrijf gesteld zijn als gevolg van de lage prijzen. Er is in Europa dermate veel opwek van zonnepanelen en windmolens dat er weinig extra geproduceerd hoeft te worden met traditionele centrales. De lage gasprijs is ook van invloed op de lage dagprijs van elektriciteit, omdat op de momenten dat de zon niet schijnt en de wind wat zwakker is, er door gascentrales wordt geproduceerd.

De langetermijncontracten zijn afgelopen week licht gedaald door de zwakke kolenprijzen en de kleine daling van de CO2-emissierechten. De rechten staan onder druk doordat de vraag ernaar minder is dan vooraf verwacht door beurshandelaren, en omdat grote energieproducenten onlangs de laatste mogelijkheid hadden om rechten in te kopen om de uitstoot van 2019 af te dichten met deze certificaten.

Verleden week is de eerste windmolen van windpark Borssele 1 & 2 in gebruik genomen, deze levert nu aan het net. Het gaat hierbij om de eerste molen van een totaal van 94 molens. Elke molen heeft een vermogen van 8 megawatt, samen kunnen ze het verbruik van 1 miljoen huishoudens leveren.

Geringe beschikbaarheid opslagcapaciteit olie

De vooruitzichten voor de koers van olie zijn voor de producenten ervan niet rooskleurig. Opslagcapaciteit is mondiaal zeer gering beschikbaar. Olietankers over de hele wereld liggen voor anker te dobberen in afwachting tot er ergens een klant gevonden is die de olie wil afnemen. De koers is licht gestegen en heeft enige stabiliteit gevonden rond de 18 dollar voor Amerikaanse WTI-olie.

Er zijn afgelopen periode ook veel lagere niveaus gezien, dit was hoofdzakelijk het gevolg van acties afkomstig van de speculanten. Beurshandelaren die speculeren in olie zijn geen afnemers maar sluiten wel koopcontracten af met de gedachte om deze, voordat de daadwerkelijke levering plaatsvindt, weer van de hand te doen. Doordat beurshandelaren hun posities van de hand deden en er geen eindafnemers waren die de olie wilden afnemen, ging de koers extra hard onderuit.

Op dit moment zijn er beperkte handelsmogelijkheden ingesteld voor de beurshandelaren waardoor hun invloed is afgenomen. Het effect op de olieprijs is dat de koers stabieler is en het meer een vraag en aanbod gestuurde en koers is geworden.

Dagelijks 30 miljoen vaten over

Door de vraaguitval is er een productie-overschot van circa 30 miljoen vaten ruwe olie per dag. De onlangs ingestelde productiebeperking levert een afname van rond de 10 miljoen vaten ruwe olie per dag op waardoor er nog steeds 20 miljoen vaten te veel geproduceerd worden.

Het Chinese oliebedrijf CNOOC produceert zelf olie met eigen boorputten in China, Amerika en diverse Afrikaanse landen en hebben onlangs cijfers gepubliceerd. Uit de cijfers blijkt dat ze het eerste kwartaal van 2020 circa 9% meer geproduceerd hebben ten opzichte van 2019.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Sjors de Bruijn

Energieanalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin