teeltgeluid

‘Achteraf hadden we beter instraling weg kunnen schermen’

Bij paprikateler Voort Horticulture in Honselersdijk is de afgelopen weken veel geproduceerd.

John van der Voort: “We oogsten nu (week 18) nog steeds veel paprika. Er is met dat mooie weer veel zetting aan gekomen, en bij het ras Vitales komt die er nu snel af.”

Schraler gewas

Behalve gunstig zonnige weersomstandigheden, is het afgelopen tijd toch ook winderig en schraal geweest. “De groei en zetting vallen daardoor iets tegen. Ik had het gewas liever wat malser willen zien.
We hebben niet geschermd tegen te veel instraling. Bij de vruchten hebben we daar geen kwaliteitsproblemen van gezien, maar voor het gewas hadden we het achteraf misschien beter wel kunnen doen.”

Roofmijt eet Feltiella

Bij de plagen gaf trips de nodige plaagdruk bij de paprikagewassen. “We hebben die nu eindelijk onder controle, na de inzet van veel Orius.” De teler is gewend ook Feltiella in te zetten. “Maar we hebben daarnaast montdorensis als tripsroofmijt gebruikt. Die laatste twee zitten elkaar in de weg. Je vindt de feltiella’s niet meer terug.” De galmuggen worden opgegeten door de roofmijten.

Luis

Met luis is het nog heel rustig. Wel wordt standaard wekelijks biologie ingezet. “En bij meer luisdruk gaan we de hoeveelheid verhogen. Daarmee hopen we het gebruik van Teppeki zo lang mogelijk uit te stellen. We missen Plenum erg, als effectief correctiemiddel.”

Actief klimaat houden

Aan klimaatinstellingen wordt een voornacht van 17,5 graden aangehouden, waarna vanaf langzaam wordt opgestookt richting de dagtemperatuur van 21 graden die met zonop wordt bereikt.

Overdag begint de ventilatietemperatuur op 23 graden, en wordt opgebouwd naar 25 graden. Het schermdoek gaat op buisvraag dicht, en gaat meestal rond 8.00 uur weer open.

Met een omslag naar donkerder weer in week 18 is het opletten om te zorgen dat het klimaat in de kas wel actief genoeg blijft. “En we doen wat rustiger aan met de watergift.”

Bij blijven met oogsten

Iedere twee weken vindt de standaardronde met gewaswerk plaats. Er wordt verder gezorgd om goed bij te blijven met het oogsten van de paprika‘s. “We hebben daarvoor ook wat scholieren lopen. Die komen om de dag, zodat we niet te veel mensen op het bedrijf hebben. Daarmee blijven we aan de coronarichtlijnen voldoen, maar kunnen we aan het eind van de week toch het werk af krijgen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.