teeltgeluid

‘Paprikaplanten staan goed in balans’

Arie Jongeleen in Dongen heeft de helft van het bedrijfsoppervlak beplant met het rode paprikaras Maduro en de andere helft met het groene Frazier. De plantdata op het paprikabedrijf van 4 hectare waren respectievelijk 4 december en 2 januari.

De weggroei verliep voorspoedig en ook de zetting was direct goed en liep prima door. “De Frazier staat nu nog steeds echt goed in balans. Het is steeds één vrucht eraf, één erbij. De Maduro staat er ook mooi bij, maar daar is het wel tijd dat er wat af komt. Een zwaar belast gewas, met schraal weer, dat maakte het niet echt groeizaam.”

Qua sortering worden de vruchten voldoende zwaar. “De Frazier is zelfs absurd grof. In week 15 gingen we naar de 290 gram gemiddeld. Ook bij de Maduro hebben we geen 70’ers, maar allemaal 80’ers en nog wat 90’ers. Met een strakke kwaliteit.”

Niet te hoge etmalen

Bij de klimaatinstellingen wordt een dagtemperatuur van 21 graden aangehouden. De voornacht staat op 16 graden, waarbij de 1,5 graad lichtverhoging uit de instelling is gehaald. “De etmaaltemperatuur mag niet te hoog uit gaan komen. De gewassen staan nu in balans, maar zeker Frazier moet je blijven prikkelen.”

Scherminstellingen worden onder andere bij heldere omstandigheden bijgesteld, omdat het door uitstraling hard af kan koelen in deze periode. “Het lukt om het allemaal goed te sturen qua klimaat, maar je moet er wel steeds heel scherp op blijven.”

Diffuse coating

Het kasdek staat op het punt om voorzien te worden van een diffuse coating. “We hadden dat lange tijd niet gedaan. Daarna was het vorig jaar weer voor het eerst. Het geeft toch wel rust in je teelt. Met extreem weer scheelt het en blijft het knap koeler in de kas.”

Zo nodig kan dan ook nog bijgeschermd worden tegen te felle instraling. Tot nu toe is dat laatste nog niet gebeurd. “We schermen niet zo snel tegen de zon. Ik vind het eronder dan snel zo benauwd worden.”

Aanpassen watergiften

Met de wisselende weersomstandigheden blijft het scherp opletten bij de watergiften. “Op een bewolkte en koudere dag is de verdamping ineens een stuk minder en heb je met dezelfde instellingen van een zonniger dag te veel drain. Het is steeds aanpassen: met warm weer een beurtje extra en met koudere weersomstandigheden juist een beetje terugnemen.” Er wordt nu een EC van 2,1 aangehouden, waarbij gestreefd wordt naar 30 tot 35% drain.

Biologisch starten bevalt goed

De druk van ziektes en plagen is nog te verwaarlozen. “We hebben nu toevallig net een luizenplantje gevonden. Dat hebben we even pleksgewijs bijgespoten. Voor de rest zien we nog niets en er zit volop Orius en Macrolophus. Ook van de degenerans zie je al een hoop lopen. We zijn vanaf de start biologisch begonnen. Door in het begin van de teelt van middelen af te blijven, zie je dat de biologie het toch beter doet. Vorig jaar hebben we dat voor het eerst gedaan en dat is goed bevallen. Al is dat natuurlijk geen garantie dat het altijd lukt.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.