teeltgeluid

‘Last van gomvorming’

Harry van Winden in Made is aan het oogsten van de laatste stamvruchten van de tegen half januari geplante Proloog.

Puur vanwege eerder wat minder lichtrijke omstandigheden bestaat de hoofdmoot uit 35’ers. De ranken zijn er goed uitgekomen en de overgang van de stam naar de rank is mooi. Daardoor, en vanwege goed weer, blijft de productie goed doorgaan.

Van Winden is bezig met ranken toppen. “In week 13 gaan we ook ranken naar beneden halen. Dan staat alles er weer netjes bij.”

In de nieuwste kas met teeltgoten zijn de gewasdraden weer naar beneden gehaald, nadat die tijdelijk omhoog gehaald waren om eerst voldoende stambelasting op te bouwen in verhouding tot het moment dat de kop van de plant eruit ging. Vanwege een ietsje latere plantdatum komen de laatste stammers er hier een week later af dan in de andere kas. Er worden ongeveer 10 stammers per plant geoogst.

Geen meeldauw, wel gomvorming

Van ziekten en plagen heeft het gewas geen last. “Meeldauw hebben we nog niet gezien. En met de ‘beestenboel’ is het ook rustig. Wel hadden we wat wittevlieg, maar de Encarsia en Eretmocerus weten het goed onder controle te houden.”

Het enige dat wel even problematischer optrad, was gomvorming op de vruchten. Schimmels op de gom groeiden later in de schuur uit tot schimmelpluis. “Een keer Fungaflor draaien in de kas hielp. Maar met die meeldauwtolerante rassen van tegenwoordig heb je niet veel middel meer nodig.”

EC zakt

Aan klimaatinstellingen wordt een voornacht van 17 graden aangehouden, gevolgd door een nanacht van 18 graden. Overdag staat een temperatuur van 19,5 graden ingesteld. Daarbij staat er een minimumbuis in van 45 graden, zeker overdag. Bij 2 graden boven de stooktemperatuur valt deze weg.

Als de voornacht bereikt is, en er ontstaat buisvraag, dan loopt het schermdoek dicht. Meestal is dat rond 20.00 uur. Op straling en temperatuur gaat het ’s morgens weer open.

Vanwege groeizaam zonnig weer, in combinatie met een lagere plantbelasting door het leeg raken van de stam, ziet Van Winden de EC in de mat zakken. “Die ging flink zakken door het energievragende gewas, van 3 naar 2. Dat betekent dat we even flink moeten voeren.”

Nieuwe teelt

Binnenkort zullen de planten voor de tweede teelt weer gezaaid worden. Begin mei en in de derde week zal die planting plaats vinden, met het ras Uniformico.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.