teeltgeluid

‘Paprika’s rustig laten uitdikken’

Paprikateler René Claassen in Dongen snijdt in week 46 het gewas naar beneden.

Nadat het gewas naar beneden is gehaald, gaat het de versnipperaar in. Met de vaste ploeg mensen en een paar man extra wordt daarna de schoonmaak uitgevoerd. Alle matten zullen daarbij worden vervangen.

De kwaliteit van de paprika’s is ook in de laatste teeltfase nog redelijk goed gebleven. “Maar met de prijs liep het helaas niet zo hard meer.” Met de laatste zetting van de rode paprika’s kwam het redelijk uit, al is ook nog het nodige groen gesneden.

Er zijn niet heel hoge temperaturen aangehouden om er nog zo veel mogelijk vruchten af te krijgen. “We hebben ze gewoon rustig laten uitdikken.” Er is ook niet extreem veel geschermd. “In één kas kon het scherm zelfs niet meer dicht, omdat de planten daar te lang waren geworden.”

Watergift twee weken voor einde tilt gestopt

Twee weken voor het einde van de teelt is de watergift stopgezet, om de matten te laten interen. Handmatig zijn daarna nog aanvulbeurtjes gegeven, als dat voor het gewas nodig bleek. Maar niet te veel. “Want als je de laatste plant strak had willen houden, dan zou het in het midden van de kas te nat geworden zijn.”

Met ziekten en plagen is het rustig gebleven. Al baart de beheersing daarvan Claassen toch zorgen naar de toekomst toe. “Er komen steeds meer nieuwe plagen. Hoe moet je die in de hand houden?”

Half december Maduro planten

Voorbereidend op de teeltwisseling zijn waar nodig nog reparaties aan het glas uitgevoerd, bijvoorbeeld waar een hoekje uit ruiten was. Half december zullen de nieuwe rode paprika’s van Maduro geplant worden, begin januari gevolgd door de groene Frazier.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.