teeltgeluid

‘Paprika’s warmer telen, maar wel actief houden’

Arie Jongeleen in Dongen is tevreden hoe de planten van zijn rode en groene paprika erbij staan.

“Er staat een degelijk gewas. En de vruchtkwaliteit is steeds goed geweest. We mogen dus niet mopperen, zeker als je kijkt naar de hitte die we gehad hebben.”

Deze week, week 40, zit hij wel even in een productiedip. “Het hangt erin en het komt eraf, maar deze week even niet.”

Actief blijven telen

Bij de klimaatinstellingen wordt een voornacht van 15 graden Celsius aangehouden. Overdag is dat 21 graden. Die voornacht ga ik straks wel verhogen, om het laatste zetsel eraf te krijgen. Al oogst je de allerlaatste toch altijd groen, maar dat vind ik niet zo heel erg.”

Voor de vruchtvorming hoeft hij niet meer zo voorzichtig te zijn met de temperaturen. “Het is nu toch gezet. We gaan dus iets warmer telen, maar we houden het klimaat daarbij wel actief. We gaan niet doods telen. Met nog lekker CO2 erin.”

Opletten met watergift

De watergift wordt richting het najaar minder. “Al moet je met het best zonnige weer van de laatste tijd blijven opletten, dat je niet te zuinig gaat worden.” Met 1,8 tot 1,9 EC zit Jongeleen niet hoog in wat hij aan voeding mee geeft.

Biologie loopt nog goed

Ziektes en plagen geven geen problemen. “De biologie loopt nog goed. Orius, degenererans, montdorensis, Macrolophus: alles zit er en loopt nog. Ook van rupsen hebben we geen last.”

Afgelopen week (week 39) is de kop eruitgegaan bij de rode paprika. Deze week gebeurt dat bij de groene. “We halen er best een aardige kop uit bij de Frazier. Daarna gaan we paadjes vegen. Stiekem beginnen we ook alvast een keer met stofzuigen, als voorwerk op de komende teeltwisseling. Want als je dat pas later doet, in de lege kas, dan ligt er zo’n berg spul. Dat geeft zo’n smerige bende.”

Begin december wordt er opnieuw geplant.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.