teeltgeluid

‘Veel mannelijke bloemen’

De courgetteplanten bij Bert Doelman in De Lier hebben veel last gehad van de hittegolf in augustus.

“Een paar dagen boven 30 graden kunnen de courgetteplanten wel aan, maar de twee weken van extreme warmte was te lang”, zegt courgetteteler Bert Doelman. “Vooral de groene courgettes hebben er tot week 39 veel last van gehad. Nu knappen de planten weer op. Ze glimmen meer en hebben een frisse kop.”

De groene courgettes hadden verbrande bloemknoppen, die ‘geeltjes’ worden genoemd. De vruchtbeginsels verdrogen dan voordat ze bloeien. Dat heeft productie gekost. Door de hoge nachttemperaturen waren er ook veel mannelijke bloemen. “De combinatie van beide oorzaken heeft ervoor gezorgd dat we een maand lang weinig productie hadden. Er waren dagen bij dat we heel weinig groene courgettes oogsten.”

Echte meeldauw

Doelman: “De gele courgettes kunnen beter tegen de hitte. We hebben wel een beetje last van groenverkleuring gehad. De gele vruchten worden aan het kontje dan enigszins groen. Het lijkt erop dat ze door de extreme warmte ietsjes terug muteren naar groen, waar ze door selectie uit voort zijn gekomen.”

Een gevolg van de hittegolf is de uitbraak van echte meeldauw (‘wit’). De teler heeft vier keer gespoten met de beschikbare middelen om deze schimmelziekte tegen te gaan. “De plant knapt hier niet van op. Mede door de hitte zien de planten eruit als ‘oude mannetjes’. De bladeren verouderen en het is net alsof het gewas versleten is.”

Teruglopende productie

Met het ingaan van de herfst loopt de productie terug. “Vanaf 1 oktober wordt het steeds minder en oogsten we tot 20 november geen grote hoeveelheden meer. De prijs moet het dan doen. Deze kan oplopen, maar we verwachten dat niet bij geel, want vlak in de buurt is een tomatenteler met 3 hectare overgeschakeld naar gele courgettes. Dit werkt enorm marktverstorend en komt de prijsvorming niet ten goede.”

De prijs van gele courgettes is volgens de teler voortdurend slecht geweest. “De oorzaak is dat er tijdens de hittegolf overproductie was en nu is het aanbod van een klein product in de markt ook nog groot door de 3 hectare die er ineens bij komt. Zelf hebben we er twintig jaar over gedaan om van 2.000 vierkante meter naar 1,5 hectare te gaan.”

De prijs van groene courgettes is redelijk, mede doordat de aanvoer vanuit Spanje verlaat is.

Goed binnenklimaat

Door het vroegtijdig uitzetten van roofmijten Transeius montdorensis is de witte vlieg onder controle. Het aantal rupsen is beperkt gebleven en hiertegen is een keer gespoten met Steward.

Voor een goed binnenklimaat lucht de courgetteteler zoveel mogelijk. Bij een buitentemperatuur van 15 graden is het in de kas al gauw 18 graden. Een nachttemperatuur onder 10 graden in de kas is geen probleem. “De ketel staat uit en dat blijft voorlopig zo. Alleen als de prijs van gele courgette boven € 0,80 per stuk komt, wil ik de kachel nog wel opstoken. Het hangt dus af van de prijsvorming, anders verdienen we de gaskosten niet terug. Dan maar een paar courgettes minder snijden.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.